Στην εκπνοή του έτους ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ την μεγάλη μητροπολίτικη εορτή των Χριστουγέννων. Η εορτή της ελπίδας για τον κάθε άνθρωπο. Γεννιέται το φως και όπου φως ελπίδα. Όταν πέρυσι ευχομεθα μεταξύ μας καλή χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος ,κανένας μας δεν περίμενε ότι θα άλλαζε η ζωή μας.

Ποδαρικό με την νέα χρονιά μας έκανε ένας άγνωστος ιός με τον οποίο καλουμεθα να ζήσουμε ,να τον αντιμετωπίσουμε.
Και το όνομα αυτού κορωνιος!
Έρχεται και πραγματικά αλλάζει οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα.
Τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση μαστίζει όλη την ανθρωπότητα. Πλέον οι ζωές μας δεν είναι το ίδιο. Ατελείωτες ώρες μπροστά στις τηλεοράσεις για να μάθουμε οτιδήποτε γιαυτό τον άγνωστο εχθρό. Εργασίες έκλεισαν,άνθρωποι απολύθηκαν, αγαπημένα πρόσωπα πλέον δεν τα συναντάμε, δεν τα αγκαλιάζουμε, δεν τα ασπάζομεθα και κάθε άγγιγμα θεωρείται ύποπτο.
Οι αποστάσεις που είχαμε έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι,έγιναν μεγαλύτερες, οι ζωές μας έγιναν ακόμα πιο γκρίζες ,τα σπίτια μας έγιναν φυλακές και οι συνάνθρωποι μας απειλή…
Άνθρωποι σκυθρωποι, σκεφτηκοι, τα νούμερα των νεκρών μεγάλα.
Και αν κάποιος χαμογελάει επειδή ελπίζει,η μάσκα του κρύβει το χαμόγελο. Μόνο τα μάτια των ανθρώπων φαίνονται και καθρεφτίζεται εκεί, η ταλαιπωρημενη
ψυχή του καθενός. Όλοι μέσα στον πανικό γίναμε γιατροί και προφήτες αρχίσαμε να ερμηνεύουμε στίχο στίχο την αποκάλυψη, η χειρότερα την ξαναγραψαμε.
Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα ,όπου το πολίτευμα μας μας δίνει την δυνατότητα να λέμε ότι θέλουμε οπότε το θέλουμε. Αλλά ξεχνάμε ότι αυτά που πράττουμε πρέπει να σέβονται την ζωή του κάθε ανθρώπου και αυτά που λέμε να μην γίνονται επικίνδυνα για τις ζωές των συνανθρώπων μας ,ακριβώς γιατί έχουμε δημοκρατία.
Μετά λύπης μου όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσα όπως και όλοι μας απόψεις διαφόρων, μεταξύ αυτών ιεραρχών και κληρικών που μετά μιας έγιναν γιατροί και ειδικοί. Και καλούσαν τον κόσμο να ζει σε μια διαφορετική πραγματικότητα… Καλούσαν τους χριστιανούς σε μια επανάσταση χωρίς λόγο.. Όταν οι κυβερνοντες προσπαθούσαν νυχθημερόν να βρούνε τρόπους και λυσεις αντιμετώπισης της πανδημίας… Όταν οι νεκροί ανά τον κόσμο ήταν χιλιάδες όταν οι ζωές των ανθρώπων καταστρεφονταν.. Αυτοί καλούσαν μέσα από τα επισκοπικα γραφεία σε επανάσταση… Εναντίον ποιων δεν μας είπαν…της κυβέρνησης που τους πληρώνει; δεν έμαθα ποτέ.
Και πραγματικά λυπουμαι πολύ, γιατί η εκκλησία που υπηρετώ από μικρό παιδί, στάθηκε αδύναμη για άλλη μια φορά.
Δεν έγινε αγκαλιά να ζεστάνει τον άνθρωπο και πόδια να τρέξουν στο δρόμο. Να βρει τον αναξιοπαθουντα λόγος να παρηγορησει. Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν τα δογματικά της εκκλησίας και ιερούς κανόνες…..
Αδελφοί μου δεν κινδυνεύει η πίστη μας, ηρεμήστε, οι συνάνθρωποι μας κινδυνεύουν ,αυτούς θάβουμε κάθε μέρα.. Αυτών τις οικογένειες παρηγορουμε. Αυτών των συνανθρώπων μας τα παιδιά συντρεχουμε… Δεν κινδυνεύουμε απ τις άρρενες και τα λιοντάρια απ την ανευθυνότητα κινδυνεύουμε.. Δεν χαίρετε ο Χριστός με όλα αυτά τα δήθεν που κάνουμε, κρυφές λειτουργίες, λιτανειες κτλ ,δε δοξαζουμε έτσι το όνομα του απλά.. Απόστρεφει το πρόσωπο του από εμάς γιατί βάζουμε πάνω από τον συνάνθρωπο τον εγωισμό μας…. Την λέξη υπακοή, που εμείς οι εκκλησιαστικοι κατά κόρον χρησιμοποιουμε για τους απλούς θνητούς, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας όταν είμαστε μητροπολίτες.. Και γενικότερα δεν υπάρχει στην ζωή μας…. Αφού δεν κάνουμε υπακοή ούτε στην ίδια μας την σύνοδο. Επειδή στην ζωή μου πάντα είμαι τίμιος. Υπήρξαν ελάχιστοι μητροπολιτες στους οποίους επικράτησε η λογική και η σύνεση και τους οποίους συνεχάρηκα, γιατί συνδέομαι με πολλούς από αυτούς.
Το 2020 σχεδόν εκπνεει και ήταν μια ιδιαίτερη χρόνια.. Πού μας άφησε πολλές πληγές αλλά μας έδωσε και αφορμές για σκέψεις……Μας έδωσε την αφορμή να σκεφτούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή μας μας έδωσε την αφορμή να ξαναβαλουμε στην ζωή μας πρώτη προταιρεοτητα τον συνάνθρωπο και όχι το εγώ μας, μας έδωσε την ευκαιρία να κατεβούμε απ τους δεσποτικους θρόνους και να δοξολογησουμε τον Θεό με ένα πετραχειλακι απ το κελί μας ,με ένα σπυρακι θυμίαμα.. Μας έδωσε αφορμή να ξαναδιαβασουμε την ευαγγελική περικοπή που ο ίδιος ο Χριστός ,όταν έδιωξε τους εμπόρους απ τον ναό και αναποδογυρισε τους πάγκους τους… ΑΡΚΕΤΆ ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ μην πουλάτε την σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων…. Ουε ειμί γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές….. Μην πουλάτε την ελπίδα στους ανθρώπους. Βγάλτε τις μίτρες σας γιατί κρύβει το άστρο της Βηθλεέμ και δεν μπορούν οι άνθρωποι να βρουν το δρόμο να πάνε να προσκυνούν… Βγάλτε τις βαριές σας φορεσιές γιατί δεν λυγίζουν τα γόνατα σας στην ταπεινή φατνη… Και αν τα καταφέρετε και σκύψετε και δεν βρείτε εκεί το μικρό Χριστό… αλλά έναν άστεγο ένα ναρκομανη ένα ψυχοπαθή ένα ομοφυλόφιλο έναν άρρωστο… Δεν κάνατε λάθος προσκυνηστε……εκει είναι…
Θέλω με πολύ σεβασμό και αγάπη να ευχαριστήσω τον κάθε έναν από εσάς που από το υστερημα του.. Αλλά απ το περίσσευμα της καρδιάς του στηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής του πατρώου Ορθοδόξου εορτολογίου και της Ιεραποστολικής αδελφότητας του Αγίου Παρθενίου-ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΓΑΠΑ.
Τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν υπηρχατε εσείς… Η περίοδο αυτή που διανύουμε είναι ακόμα πιο δύσκολη ,η κρίση του κορονοιου έχει διπλασιάσει τις ανάγκες μας αλλά δόξα το θεό με την δική σας βοήθεια ακόμα τα καταφέρνουμε 100 μερίδες φαγητού τουλάχιστον καθημερινά δίδονται στις οικογένειες που τις έχουν ανάγκη εκτός από ρουχισμό ,φάρμακα κα.
500 μερίδες θα πρέπει να ετοιμαστουνε για Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά και να μοιραστουν στους συνανθρώπους μας.. Και σαν ελάχιστη τιμή εκτός από τις προσευχές μας θα ετοιμαστουνε εορταστικά γεύματα και θα δωθουν στους ήρωες τις πρώτης γραμμής ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Κάτι μικρό αλλά με πολύ αγάπη ελάχιστο δείγμα τιμής… Αδελφοί μου σε αυτή την κρίση που κάνεις μας δεν ξέρει πότε θα περάσει δε θα πρέπει να είναι κανένας μόνος του….
Και αυτό μια Θεία λειτουργία είναι….άλλωστε!
Και εμείς απ την πλευρά μας αυτό κάθε μέρα προσπαθούμε εδώ και χρόνια.. Να είμαστε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη…και αν ανθρώπινα λυγιζουμε παίρνουμε δύναμη από τον Θεό και από εσάς όλους εσάς την οικογένεια μας που μας στηρίζεται σε κάθε βήμα μας. Αγαπητά μου παιδιά μια χρονιά φεύγει και μια καινούργια έρχεται. Κοιτάζοντας πρώτα ψηλά τον Θεό και μετά μπροστά περνουμε δύναμη και προχωράμε με ελπίδα και αγάπη αλλήλους.

Χαρμόσυνα Χριστούγεννα.
Μετ’ Ευχών και Ευλογιών.
+ό Αθηνών Παρθένιος
του πατρώου Ορθοδόξου εορτολογίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.