Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1976 τελέστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιο Κόμπο, η χειροτονία εις Πρεσβύτερο του πρωτοπρεσβύτερου και πνευματικού σήμερα, π. Στέφανου Τσαντίρη που τοποθετήθηκε εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά στο Δρυόβουνο της Κοζάνης.

Ο π. Στέφανος Τσαντίρης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως εφημέριος του Δρυοβούνου θεώρησε σωστό και χρήσιμο, να επισκεφθεί κάθε σπίτι του χωριού αλλά και κάθε εκκλησία, εξωκλήσι, προκειμένου να δει εάν κάποιος κάτοικος, χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα όπως και σε τι κατάσταση βρίσκονται, τυχόν εξωκλήσια, του χωριού.

Στην προσπάθειά του αυτή τον βοήθησε και τον καθοδήγησε, ο Τριαντάφυλλος Κοντονικόλας, ράπτης κατά επάγγελμα του χωριού αλλά και ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Μηνά και όντος οι δυο τους επισκέφθηκαν κάθε σπίτι στο χωριό που κατοικούνταν αλλά κάθε εξωκλήσι.

Ένα βράδυ ο π. Στέφανος Τσαντίρης είδε ένα όραμα στο οποίο ένας υπερήλικας άνδρας υποβασταζόμενος από ένα μπαστούνι και με τραγιάσκα, του είπε με αυστηρό τόνο: Παπά, θα σε μαλώσω…Γιατί παπούλη, τι σου έκανα; του απαντά ο ΠαπαΣτέφανος…Σε όλους πήγες αλλά σε εμένα δεν ήρθες του απαντά ο γεράκος..

Που είσαι παπούλη μου, να έρθω να σε δώ; του λέει ο Παπα – Στέφανος και ο γεράκος του απαντά: Αν κάνεις τον δρόμο ίσα απάν, θα με βρείς..

Την επόμενη ημέρα ο Παπα – Στέφανος, βρίσκει τον Μπαρμπα – Τριαντάφυλο και τον ρωτά εάν πήγανε σε όλα τα σπίτια του χωριού, δίχως να του πει για το όραμά του.

Ο Τριαντάφυλλος του απαντά ότι ναι πήγαμε σε όλα τα σπίτια, σε όσα μένουν μέσα, ο παπα – Στέφανος τον ξαναρωτά και πάλι όμως ο Τριαντάφυλλος απόλυτα σίγουρος του δίνει την ίδια απάντηση, ότι πήγανε σε όλα.

Στα ξωκλήσια πήγαμε σε όλα; τον ρωτά ο παπα – Στέφανος και ο Τριαντάφυλλος του απαντά σε όλα πήγαμε ναι, εντάξει όμως, δεν σε πήγα και στην Αη – Σωτήρα.., έκπληκτος ο παπα – Στέφανος του ρωτά που είναι η Αη – Σωτήρα; και ο Τριαντάφυλλος του απαντά: Ε, αν κάνς ίσα τον ανήφορο σαπάν, θα το βρείς..

Η Αη – Σωτήρα όπως λέγανε και λένε ακόμη οι κάτοικοι του Δρυοβούνου το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης, δεν είχε δρόμο πρόσβασης τότε, υπήρχε μόνο ένας πολύ δύσκολος καρόδρομος, στην ουσία, που μόνο κάποια τρακτέρ μπορούσαν να ανέβουν σε αυτό.

Ο παπα – Στέφανος πήρε με τα πόδια τον ανηφορικό και δύσβατο δρόμο για το μοναστήρι και το αντίκρισε σε κακή κατάσταση, μόνο το Καθολικό έστεκε περήφανο και έκτοτε κατέβαλε επίπονες, σκληρές και πολλές προσπάθειες ανοικοδόμησης της Μονής, κάτι που αποτέλεσε προτεραιότητα της εκκλησιαστικής του ζωής.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των παλαιότερων αλλά και με την παράδοση, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από το Δρυόβουνο κατά την 3η Περιοδεία του, μεταξύ 1775 – 1777 και έμεινε στο μοναστήρι αυτό λίγες ημέρες βρίσκοντας όμως τους μοναχούς της Μονής άρρωστους βαριά πιθανόν με δυσεντερία που εκείνη την εποχή ήτανε αρκετά θανατηφόρα.

Ο ΠατροΚοσμάς αφού προσευχήθηκε ,ευλόγησε το λιγοστό νερό που υπήρχε σε μία Κρήνη στον περίβολο της Μονής και το πρόσφερε στους μοναχούς οι οποίοι θεραπεύτηκαν και έκτοτε το νερό αυτό χαρακτηριζόταν ως Αγίασμα όμως με τις αλλεπάλληλες καταστροφές του Μοναστηριού με αποκορύφωμα την ολοσχερή πυρπόλησή του τον Απρίλιο του 1943 από τους Ιταλούς, το Αγίασμα καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα και χάθηκε.

Ο π. Στέφανος Τσαντίρης μαζί με τους κατοίκους του χωριού και με υπόδειξη των μεγαλυτέρων κατόρθωσαν και βρήκαν το Αγίασμα όμως αυτό δεν ανέβλυζε ούτε μια σταγόνα του αγιασμένου νερού.

Την παραμονή της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του 1978, ο π. Στέφανος Τσαντίρης σε μία τελευταία προσπάθεια και αφού ζήτησε την βοήθεια του Θεού, σκάλισε λίγο με μια κληματσίδα την πηγή και εντελώς θαυματουργά αυτή άρχισε να αναβλύζει ελάχιστα βέβαια, ανήμερα όμως της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος το 1978, ανέβλυζε Αγίασμα κανονικά και πλουσιοπάροχα.
Το σημείο αυτό σήμερα έχει διαμορφωθεί ως παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν το καθαγιασμένο νερό για ευλογία.

Το Αγίασμα στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Δρυόβουνο της Κοζάνης, είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνωστό σήμερα Αγίασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και πληθώρα μαρτυριών αναφέρουν τις θαυματουργικές του και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Φωτό 1 & 2: Το Αγίασμα του ΠατροΚοσμά στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Δρυόβουνο της Κοζάνης

Φωτό 3: H Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Δρυόβουνο της Κοζάνης.

Φωτό 4: Ο πρωτοπρεσβύτερος και εφημέριος του Δρυοβούνου π. Στέφανος Τσαντίρης.

Τσαντίρης Νίκος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Γιολα Κάσκουτη

Μακαρι να υπαρχει ευλογια για ολον τον κοσμο,αμην