Στην τελική ευθεία η δημιουργία του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ.

Τι απαντά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

Ανοιχτό για εγγραφές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι το τμήμα Ισλαμικών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που έχει ως μέγα πολέμιό του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Το τμήμα θα ονομάζεται «Εισαγωγική Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών», θα είναι τετραετούς φοίτησης και θα δέχεται 30-50 φοιτητές ανά έτος. Η δημιουργία του τμήματος έχει ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, ενώ έχει πάρει το πράσινο φως και από το υπουργείο Παιδείας. Πλέον αναμένεται η έγκριση και από τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που εκτιμάται πως θα προχωρήσει άμεσα, ούτως ώστε το τμήμα να εισαχθεί στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το γνωστικό του αντικείμενο θα είναι η θεωρία γύρω από τη θρησκεία του Ισλάμ, ενώ οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να στελεχώσουν τις 220 κενές μέχρι σήμερα θέσεις καθηγητών σε σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και τους διαθρησκευτικούς διαλόγους που πραγματοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος στη Θεολογική Σχολή έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ εντός του ΑΠΘ, τονίζοντας πως «το τμήμα δεν θα γίνει».

Απαντώντας στον Μητροπολίτη, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος ήταν πρόεδρος μέχρι τον Οκτώβριο και ο άνθρωπος που από το 2012 «έτρεξε» το συγκεκριμένο θέμα, τονίζει, μιλώντας στη Voria.gr πως «εμείς είμαστε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν ανήκουμε στην Εκκλησία. Λειτουργούμε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής στρατηγικής της ελληνικής Πολιτείας και στα πλαίσια της ανεξαρτησίας που έχει το Πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, και κυρίως τους νέους. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η δημιουργία του τμήματος δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Εκκλησία».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις ιερωμένων και όχι το σύνολο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, όπως λέει, είναι θετική στη δημιουργία του τμήματος. «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε ενημέρωση, του στείλαμε τον σχετικό φάκελο και δήλωσε απόλυτα θετικός. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι μεμονωμένες από κάποιους Μητροπολίτες, όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι οποίοι διαφωνούν με την προοπτική δημιουργίας του τμήματος είτε λόγω παραπληροφόρησης είτε, επειδή, ξέρετε, ο εκκλησιαστικός χώρος γεννάει πολλές φορές ιδεολογίες που δυσκολεύουν τα πράγματα. Ό,τι και να κάνει ο Άνθιμος δεν νομίζω ότι οι αντιδράσεις θα κρατήσουν για πάνω από ένα χρόνο, γιατί θα καταλάβουν όλοι ότι είναι κάτι σημαντικό για τον τόπο μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να περάσουμε από την εποχή που τα θρησκεύματα δημιουργούσαν εντάσεις, χρησιμοποιούμενα από την πολιτική, στην κατανόηση ότι μπορεί να είναι ο συνεκτικός ιστός των κοινωνιών. Η θρησκείες δεν συγκρούονται, οι πολιτικές συγκρούονται», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, οι ανάγκες για τη δημιουργία του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, τόσο εκπαιδευτικές όσο και ακαδημαϊκές, είναι αδήριτες. «Υπάρχουν 120.000 μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες στη Θράκη, οι οποίοι έχουν δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και το θρησκεύειν. Μη ξεχνάμε ότι το Ισλάμ είναι ένα από τα τρία μεγάλα μονοθεϊκά δόγματα. Δεν μπορεί ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που έχει τμήματα σχετικά με τη θρησκεία να μην ερευνάει σε βάθος το Ισλάμ. Ήδη το τμήμα Θεολογίας από την ίδρυσή του ασχολείται με το Ισλάμ και με το νέο τμήμα θα γίνει μεγαλύτερη ανάλυση της συγκεκριμένης θρησκείας», λέει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει – δυστυχώς – επίκαιρη τη δημιουργία του τμήματος, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι μια ευκαιρία η γνώση να βάλει φρένο στον φονταμενταλισμό», επισημαίνει.

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.