Με πρωτόγνωρο τρόπο εορτάστηκε η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων. Του π. Ηλία Μάκου. Με ασυνήθιστο και πρωτόγνωρο τρόπο εορτάστηκε, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, η 108η επέτειος της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων το 1913 από τους Τούρκους.

Η πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, όπου παρόντες ήταν μόνο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας μεταδόθηκε μέσω του καναλιού του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube, ενώ η κεντρική ομιλία του συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου προβλήθηκε μέσω βίντεο.

απελευθέρωση των Ιωαννίνων Πρόεδρος της Δημοκρατίας

εκδήλωση απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ΠΤΔ 2021

εκδήλωση απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Η κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παρέστη κατά τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων, παρουσία λίγων επισήμων (μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, Μ. Κεφάλα και Μ. Τζούφη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης).

Εξάλλου είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, κατά τις οποίες συζήτησαν θέματα τόσο για την διαχείριση της πανδημίας όσο και ζητήματα που αφορούν στην περιοχή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μπιζανομάχων, δήλωσε:

Σήμερα τιμώ όλους εκείνους που έπεσαν ηρωικά για να απελευθερώσουν την Ήπειρο, όλους εκείνους που συνέβαλαν, ώστε να ενσωματωθεί η πόλη των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό. Τους εθελοντές, τους αντάρτες, τους αξιωματικούς, τους απλούς στρατιώτες. Το παράδειγμά τους, μας εμπνέει και μας εμψυχώνει. Μας θυμίζει, ότι τα οχυρά πέφτουν, όταν αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη. Και μας καλεί να φανούμε αντάξιοι τους, διαφυλάσσοντας την ελευθερία που μας χάρισαν, εκπληρώνοντας τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν.

Εξάλλου ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων/νος Τασούλας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Γιορτάσαμε όχι μεγαλοπρεπώς αλλά σεμνοπρεπώς. Με τον ίδιο σεβασμό στη συλλογική μνήμη. Με αυτή την παράξενη αλλαγή που επέβαλε η πανδημία. 108 χρόνια μετά τιμήσαμε διακριτικά και αποφασιστικά την ιερή μνήμη.

Και πρόσθεσε: «Φέτος οι συνθήκες μας κάνουν να διεκδικούμε την ελευθερία από την πανδημία, που πλήττει τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Ήπειρο και το νομό μας».

Κατέληξε, επισημαίνοντας:

Τον ιδιότυπο αυτό αγώνα, τον παράξενο αγώνα για την ελευθερία της προστατευμένης μας υγείας θα τον κερδίσουμε και όλοι μαζί, ως κοινωνικά όντα θα βαδίσουμε στο δρόμο της προκοπής και της ευημερίας. Λίγη υπομονή ακόμη.

Η 21η Φεβρουαρίου του 1913, που απελευθερώθηκαν τα Γιάννινα και στη συνέχεια ολόκληρη η Ήπειρος, είναι το ξεχείλισμα.

Η Ήπειρος 92 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 παρέμενε σκλαβωμένη και σαν «τον κόκκο του σίτου» σάπιζε στα άγρια σπλάχνα των Τούρκων. Αλλά ο στάχυς ο πολύκαρπος της απελευθέρωσης ήρθε.

Απομονωμένη, ξεχασμένη, βασανισμένη, με συνεχή αιμορραγία. Και δεν έσβησε. Δεν χάθηκε.

Ποιο είναι το μήνυμα από την ημέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων;

Το μήνυμα είναι ότι εμείς πρέπει να σταθούμε, να δουλέψουμε με τις δυνάμεις μας. Την Ελληνικότητα και την Ορθοδοξία μας.

Μονάχα έτσι θα σταθούμε στη σύγχρονη καταιγίδα και μόνο έτσι θα μεγαλουργήσουμε ξανά.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αν οι δύο αυτές δυνάμεις στάθηκαν ικανές να σπάσουν τις αλυσίδες, που εκατοντάδες χρόνια χάλκεψε ολόκληρη αυτοκρατορία, μπορούν να επιτύχουν και οποιοδήποτε άλλο θαύμα.

επέτειος της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων 2021

επέτειος της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

εκδήλωση απελευθέρωσης των Ιωαννίνων 2021

εκδήλωση απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ΠΤΔ

απελευθέρωση των Ιωαννίνων Πρόεδρος της Δημοκρατίας 2021

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.