Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χθες στις 5.30 το απόγευμα απέστειλε μέσω του 112 νέο μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας. Με το μήνυμα το υπουργείο απευθύνει εξαιρετικά επείγουσα προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και θα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Τα σημαντικότερα μέτωπα, στα οποία στράφηκε η προσοχή Περιφέρειας και Δήμων, ήταν στο Στεφανοβίκειο, όπου έσπασε το ρέμα Σαλασαργιώτη, στον Πλατανιά όπου επίσης «φούσκωσε» ρέμα, αλλά και στο Μικρό Περιβολάκι, όπου υπερχείλισε ο δρόμος, με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες το χωριό να αποκλειστεί, αφού η γέφυρα ήταν απροσπέλαστη.

Στην περιοχή του Αλμυρού υφίσταται κίνδυνος υπερχείλισης του Ξηριά και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο που γειτνιάζει με τον χείμαρρο, ενώ στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο», αν θα αντέξουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη μετά το καταστροφικό χτύπημα της «Αθηνάς».

Μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας σε αρκετά σημεία του Πηλίου, του Αλμυρού και του κάμπου δούλευαν για να απομακρύνουν φερτές ύλες, ενώ αρκετές ήταν οι κλήσεις που δέχτηκαν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απομακρύνουν δέντρα που έπεσαν. Αντλήσεις υδάτων έγιναν σε επτά σπίτια στον Αλμυρό και τη Σκιάθο.

Επίσης συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από νωρίς χθες το πρωί έδιναν μάχη για να αντιμετωπίσουν βλάβες, που σημειώθηκαν στο δίκτυο. Σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Στο τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ καταγράφηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης στον Βόλο, στο Πήλιο, σε Πορταριά και Μακρινίτσα.

Επίσης, λόγω των θυελλωδών ανέμων υπήρξε απαγορευτικό απόπλου. Ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν εκτελέστηκαν προς τις Βόρειες Σποράδες, όπου επίσης η κακοκαιρία δοκιμάζει τους κατοίκους.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη ο μηχανισμός όλων των αρμοδίων υπηρεσιών παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, ενώ έρχονται επίσης χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Πέμπτη και Παρασκευή το «λευκό τοπίο» θα επεκταθεί ακόμη και μέσα στον Βόλο, σύμφωνα με τις προγνώσεις.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χθες στις 5.30 το απόγευμα απέστειλε μέσω του 112 νέο μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας. Με το μήνυμα το υπουργείο απευθύνει εξαιρετικά επείγουσα προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και θα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ο οδικός χάρτης των προβλημάτων

Ο οδικός χάρτης των προβλημάτων στα μέτωπα, όπου χτύπησε η κακοκαιρία, περιλαμβάνει κυρίως ζημιές στο οδικό και το αγροτικό δίκτυο.

Στο Στεφανοβίκειο καταγράφηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μόλις «έσπασε» ο χείμαρρος που αρχίζει από το Μικρό Περιβολάκι, περνά από το Μεγάλο Μοναστήρι και καταλήγει στο χωριό. Μηχανήματα του Δήμου για αρκετές ώρες έκαναν υπεράντληση υδάτων, ενώ πρατήριο υγρών καυσίμων πλημμύρισε. Οι φερτές ύλες έφραξαν τη γέφυρα στο Μικρό Περιβολάκι για αρκετές ώρες, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παλληκάρη να ανακοινώνει αποκατάσταση της κυκλοφορίας προς το χωριό αργά το μεσημέρι. Πολλές αγροτικές καλλιέργειες έχουν επίσης πλημμυρίσει.

Προβλήματα επίσης σημειώθηκαν στο Περίβλεπτο, αλλά και στον Αγιο Δημήτριο, όπου παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ έκλεισε ο δρόμος από τη διασταύρωση του Αερινού προς τον Αγιο Δημήτριο.

Στα όρια της υπερχείλισης είναι επίσης ο ποταμός Κερασιώτης στο χωριό της Κερασιάς, λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε κομμάτι από το αντιπλημμυρικο έργο και ευχή των κατοίκων είναι να αντέξει και να μη ζήσουν ξανά τις στιγμές του 2018. Ο κ. Παλληκάρης έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη μετακινούνται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.

Σοβαρές καταγγελίες για ακαθάριστα φρεάτια και αποστραγγιστικές τάφρους που οδήγησαν σε πλημμύρες διατυπώνει η μείζονα αντιπολίτευση στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Απ. Παπατόλιας σε ανάρτησή του κατήγγειλε πως «όλα τα φρεάτια είναι βουλωμένα με τους δρόμους πλημμυρισμένους διότι έχουν να καθαριστούν χρόνια. Ο δρόμος πίσω από το δημοτικό σχολείο που οδηγεί στο 304 ΠΕΒ πλημμύρισε και δεν υπάρχει πρόσβαση προς τις εκεί κατοικίες. Στα Κανάλια, πλημμύρισε ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι «πληγές» από τις πλημμύρες των περασμένων ετών δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.

Ο Κερασιώτης ποταμός είναι έτοιμος να πλημμυρίσει την περιοχή διότι καμία ενέργεια δεν έγινε όλους αυτούς τους μήνες για την προστασία του χωριού και στο Μικρό Περιβολάκι είναι κομμένη η κυκλοφορία λόγω πλημμύρας στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα. Στο Στεφανοβίκειο «έσπασε» το ρέμα Σαλασαργιώτης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και επιχειρήσεις. Ενα πρατήριο καυσίμων είναι πλημμυρισμένο. Αν συνεχίσει έτσι η βροχή θα πλημμυρίσει το χωριό ολόκληρο» και δήλωσε πως είναι τεράστια πρόκληση η δημοτική αρχή να αναρτά φωτογραφίες στο fb για το πώς παραμέρισε ένα δέντρο που έπεσε από τη βροχή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.