Εκκλησία της Ελλάδος: Σε ευθεία σύγκρουση με τον δήμο Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης οδηγείται η Εκκλησία μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου να διεκδικήσει αποζημίωση για τα 17 οικόπεδα τα οποία έχουν δεσμευτεί.

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και πάλι στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατόπιν προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άρνηση επαναφοράς του πολεοδομικού καθεστώτος των ακινήτων της Βουλιαγμένης.
Όπως είπε ,σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο δήμος,”η Εκκλησία της Ελλάδος δικαιώθηκε στις 2.6.2022 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔΑ), το οποίο ομόφωνα δέχθηκε την προσφυγή της και αποφάνθηκε ότι συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 (περί δίκαιης δίκης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επί 20 έτη άρνηση της Ελληνικής Πολιτείας να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων και να επαναφέρει τα εκκλησιαστικά ακίνητα στη Βουλιαγμένη στο πολεοδομικό καθεστώς που είχαν πριν από την κήρυξή τους υπό απαλλοτρίωση.

H ηγεσία του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης εξέδωσε (6.10.2022) μια ανακριβή ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει ως ήττα της Εκκλησίας της Ελλάδος την καταδικαστική για το Ελληνικό Κράτος απόφαση του ΕΔΔΑ. Αποσιωπά εντελώς ότι έγινε δεκτό το κύριο αίτημα της προσφυγής και εξαντλείται στο ότι το ΕΔΔΑ απέρριψε ένα παρεπόμενο αίτημα της προσφυγής για επιδίκαση δίκαιης (χρηματικής) ικανοποίησης, το οποίο η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ανακριβώς ως αίτημα για «αποκατάσταση της φερόμενης υλικής ζημίας». Η αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας, που υφίσταται η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν ζητήθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ ούτε είχε προβληθεί μέχρι σήμερα ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και θα κριθεί στο μέλλον από αυτά. Τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και ο Δήμος ΒΒΒ, που εισηγήθηκε μαζικές απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικών ακινήτων από το 1980 και ουδέποτε μέχρι σήμερα κατέβαλε αποζημίωση, καταδικάσθηκαν σε καταβολή προστίμων από τα διοικητικά δικαστήρια (2012), επειδή αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναφορά των ακινήτων στο πολεοδομικό καθεστώς που είχαν προ της κήρυξης των απαλλοτριώσεών τους, που έχουν πλέον αρθεί. Στις 21.7.2021 ο Δήμος ΒΒΒ εισηγήθηκε την εκ νέου κήρυξη απαλλοτρίωσης σε βάρος ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβάλλοντας την ανήκουστη άποψη ότι είναι νομικώς δυνατόν να απαλλοτριωθούν χωρίς αποζημίωση, κατά πλήρη παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας. Οι υπηρεσίες της κεντρικής Κυβέρνησης δεν έκαναν αποδεκτή αυτήν την παράνομη εισήγηση.

Όπως είπε η ” Εκκλησία της Ελλάδος ελπίζει ότι μετά τη δικαίωσή Της στο ΕΔΔΑ το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος ΒΒΒ θα τιμήσουν την αρχή του Κράτους Δικαίου. Αναμένει ότι θα δώσουν τέλος στην κατάφωρη αδικία σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί από την Εκκλησία προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως ότι δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες, επιμένοντας σε ενέργειες και παραλείψεις, που έχουν κριθεί ως έκνομες με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η ΔΙΣ εξέτασε επίσης και το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και αποφάσισε να στείλει επιστολή στον υυπουργό Υγείας για να επιστρέψουν στη δουλειά του.

Ο κ. Ιερώνυμος συζήτησε και το θέμα του ναού των Αγίων Ισιδώρων χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση καθώς ο ιερέας ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και το επόμενο διάσημα ο ίδιος θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες .

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.