Το νέο χρονοδιάγραμμα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να «σπάσει» από το 2022 έως σε 10 μηνιαίες δόσεις τον ΕΝΦΙΑ έως τον Δεκέμβριο. Ετσι οι φορολογούμενοι από τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα αρχίσουν να εξοφλούν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 300-400 εκατ. ευρώ. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα χρηματοδοτήσει τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλωστε, όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών, η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Οπως αποκαλύφθηκε από τη 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου ακινήτων με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Μάρτιο του 2022, «απλώνοντας» στον χρόνο τις επιβαρύνσεις ώστε να μη συμπίπτουν με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος στο δεύτερο μισό κάθε έτους.

Όμως στον ΕΝΦΙΑ μια αύξηση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας. Για παράδειγμα, σε τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ ο κύριος φόρος υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για ακίνητο με αντικειμενική αξία από 2.001 έως 2.500 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εάν η τιμή ζώνης του ακινήτου μετά την αναπροσαρμογή δεν αλλάζει κλιμάκιο, τότε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2022 μπορεί να είναι και ελαφρύτερος σε σχέση με φέτος. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τον Νοέμβριο του 2021 να νομοθετήσει τις αλλαγές στον φόρο των ακινήτων με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ενσωματώνοντας τη νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Στους χαμένους του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα στις οποίες δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα και βρίσκονται στο «απυρόβλητο» της Εφορίας. Με την επιβολή για πρώτη φορά τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα εκτοξευτούν στα ύψη, ανεβάζοντας σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.