Με αναστάσιμη προσμονή τελέστηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου.

Κατά την συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία μετά το Αποστολικό Ανάγνωσμα και πριν το Ευαγγελικό, εκφωνείται και ψάλλεται το «Ανάστα ο Θεός κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι», που προαναγγέλλει την Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού και για πολλούς ονομάζεται ως η Α΄ Ανάσταση.

Το εν λόγῳ τροπάριο πρώτος εκφωνεί ο προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας, εν προκειμένω ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, ενώ την ίδια ώρα όλο το εκκλησίασμα, προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο, εις ανάμνηση του σεισμού πριν την Ανάσταση του Κυρίου μας, κατά την διήγηση του Ιερού Ευαγγελίου «καὶ ἰδοὺ σεισμὸς ἐγένετο μέγας· ἄγγελος γὰρ Κυρίου καταβὰς ἐξ οὐρανοῦ προσελθὼν ἀπεκύλισε τὸν λίθον ἀπὸ τῆς θύρας καὶ ἐκάθητο ἐπάνω αὐτοῦ» που ακολουθεί αμέσως μετά.

Την ίδια ώρα, ο σεπτός μας ποιμενάρχης, με εμφανή την χαρά από την αναστάσιμη προσμονή και νίκη της ζωής κατά του θανάτου, έρανε με εκατοντάδες φύλλα δάφνης όλο τον Ιερό Ναό και τους πιστούς, σε κάθε κλίτος, συμβολίζοντας την συντριβή του Άδη απέναντι στην πηγή της αιώνιας ζωής!

Την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου παρακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κα. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άργους Ορεστικού και πλήθος κόσμου, που με ευλάβεια και τάξη κοινώνησε των θείων Μυστηρίων.

Κατά την απόλυση ο Ποιμενάρχης μας μίλησε για την πρώτη ανάσταση, που είναι η αναγέννηση του ανθρώπου, εξέφρασε την χαρά και την ευαρέσκεια του που βρέθηκε αυτήν την μεγάλη μέρα στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό και λειτούργησε, ευχαριστώντας τον εφημέριο π. Πασχάλη Μουτζίκη και ευχόμενος σε όλους καλή Ανάσταση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.