ΕΒΡΟΣ ΝΕΑ: Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1371, όταν κοντά στο σημερινό χωριό του Έβρου, Ορμένιο, έγινε μια φονική μάχη που έκρινε εν πολλοίς την τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Εκεί, στην όχθη του ποταμού Εβρου (βουλγαριστί Μαρίτσα) οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις της βαλκανικής επιχείρησαν να αναχαιτίσουν την προέλαση των Οθωμανών προς την Ευρώπη.

Οι χριστιανικοί στρατοί συνετρίβησαν και μεταξύ των πεσόντων ήταν και ο Σέρβος βασιλιάς Ιωάννης Ούγγλεσης. Κτήτορας της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.

Εξακόσια πενήντα χρόνια μετά, στο «πεδίο» τη ιστορικής εκείνης μάχης, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, τελείται, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωϊ, μνημόσυνο στη μνήμη όλων όσων έχασαν σ εκείνη την σύγκρουση την ζωή τους. Όπως ανακοινώθηκε από την τοπική μητρόπολη το απόγευμα της ίδιας ημέρας (19:00) θα πραγματοποιηθεί στο Επισκοπείο Ορεστιάδας διάλεξη με θέμα «Ιωάννης Ουγγλεσης, ο μάρτυρας του Ορμένιου», με ομιλητή τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους μοναχό Κοσμά Σιμωνοπετρίτη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.