Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Αγίου Αθανασίου: Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και τους πιστούς.

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου: Μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας σήμερα 2 Μαΐου

Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου, ενώ στις 2 Μαΐου  είχε κοιμηθεί. Ωστόσο, ο λόγος όμως που καθιερώθηκε η κύρια μνήμη του Αγίου Αθανασίου για τη 18η ημέρα του Ιανουαρίου (σ.σ. την ίδια ημέρα με αυτή του Αγίου Κυρίλλου), δεν είναι γνωστός.

Πολλές είναι οι ερμηνίες που δίνουν διάφοροι επιστήμονες, που ερευνούν τέτοιου είδους θέματα. Όμως, το πιο πιθανό είναι να έγινε και για τον λόγο που καθιερώθηκε και η γιορτή των τριών Ιεραρχών.

Εκκλησιαστικοί ύμνοι στον Άγιο Αθανάσιο

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία απέδωσε πολλές τιμές στον Άγιο Αθανάσιο, επειδή αναδείχθηκε ο ηρωικότερος των Άγιων και ο αγιότερος των ηρώων. Ακολουθούν οι εκκλησιαστικοί ύμνοι, που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Αθανάσιο:

«Ως την μεγάλην της Εκκλησίας σάλπιγγα, των αρετών κανόνα, τον νουν τον περίβλεπτον, των Πατριαρχών την κρηπίδα, την οξυτάτην γλώσσαν, τον διαυγή οφθαλμόν, τον λαμπτήρα τον φαεινότατον, τον πέλεκυν τον κόπτοντα πάσα ύλην αιρέσεων και καταφλέγοντα τω πυρί τω του πνεύματος».

«Ως τον άπερίτρεπτον στύλον, τον άσειστον πύργον, τον χρυσορρόαν Νείλον, της αθανασίας τον επώνυμον, τον πυρσόν τον μετάρσιον, τον ακατάβλητον πύργον, τον ταξιάρχην θεολέκτου παρατάξεως, τον θεοφόρον της χάριτος ποταμόν, αρχιερέων το κλέος, αριστέα τον αήττητον, τον συγκόψαντα τας φάλαγγας των αιρέσεων τη δυνάμει του Πνεύματος, τον στήσαντα της Ορθοδοξίας τα τρόπαια καθ’ όλην την οίκουμένην» (Συναξαριστής Μιχαήλ Ι. Γαλανού).

Ο βίος του

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β’ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.