Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Αγία Ακυλίνα. Η Αγία Ακυλίνα γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, το Ζαγκλιβέρι. Μία μέρα ο πατέρας της μαλώνοντας με ένα τούρκο γείτονα, τον σκότωσε, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στον πασά της Θεσσαλονίκης.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων,Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Για να γλιτώσει τη ζωή του, δέχτηκε να αλλαξοπιστήσει. Τότε η αγία ήταν ακόμη μωρό, όμως αργότερα οι τούρκοι ζητούσαν απ’ τον πατέρα της να κάνει και την κόρη του να αλλαξοπιστήσει. Όταν έγινε δεκαοκτώ χρονών, κάλεσε την Αγία ο πατέρας της και της πρότεινε για να σταματήσουν να τον ενοχλούν οι τούρκοι, να αλλάξει την πίστη της. Εκείνη όμως γεμάτη γενναιότητα του απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί τον Χριστό όπως εκείνος, και πως είναι έτοιμη ακόμη και να πεθάνει για την πίστη.

Τα βασανιστήρια

Τότε ο πατέρας της πήγε στους τούρκους και τους είπε ότι δεν μπόρεσε να την πείσει και μπορούν εκείνοι να της κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτοί έστειλαν αμέσως ανθρώπους στο σπίτι της για να την συλλάβουν. Η μητέρα της, που είχε μείνει ακλόνητη στην πίστη της, ενθάρρυνε την Ακυλίνα να μη φοβηθεί τα βασανιστήρια και αρνηθεί το Χριστό και τη συνόδεψε μέχρι το δικαστήριο. Η Αγία αρνήθηκε την πρόταση του κριτή να γίνει τουρκάλα και τότε αυτός θυμωμένος διέταξε να αρχίσει το πρώτο βασανιστήριο.

Την άφησαν τότε μόνο με το εσωτερικό ρούχο, την έδεσαν σε ένα στύλο και άρχισαν να τη χτυπούν με ραβδιά για πολλή ώρα. Μετά ο κριτής την έφερε μπροστά του και άρχισε τις κολακείες και τις υποσχέσεις αν αρνηθεί την πίστη της. Ένας από τους τούρκους της πρότεινε να την κάνει νύφη στο γιο του αλλά εκείνη αρνήθηκε με τόλμη λέγοντάς του: «ο διάβολος να πάρει κι εσένα και το γιο σου». Ακούγοντάς την οι τούρκοι την ξαναέδεσαν και άρχισαν να τη χτυπούν με τα ραβδιά. Στη συνέχεια για τρίτη φορά την έφεραν στον κριτή όπου η Αγία τον αποστόμωσε και τον καταντρόπιασε με τόλμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τη χτυπήσουν για τρίτη φορά τόσο πολύ που φαινόταν σαν νεκρή. Σ’ αυτήν την κατάσταση, την έδωσαν σε κάποιο Χριστιανό για να την πάει στο σπίτι της.

Το τέλος της Αγίας

Εκεί την είδε η μητέρα της και τρόμαξε από τα παθήματά της. Αλλά η Ακυλίνα της απάντησε: «και τι ήθελες να κάνω μητέρα εκτός από αυτό που μου παρήγγειλες;» Τότε η μητέρα της, δόξασε τον Θεό και συνομιλώντας η Αγία με τη μητέρα της παρέδωσε το πνεύμα της. Αμέσως γέμισε με ευωδία το σπίτι ακόμη και ο δρόμος απ’ όπου πέρασε το λείψανο για να ενταφιαστεί. Όλη τη νύχτα έλαμπε φως πάνω στον τάφο της Αγίας που το έβλεπαν οι Χριστιανοί και δόξαζαν τον Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.