Όπως μας πληροφορεί ο Αργολικός Παλμός

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο , τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδος Α.Χειβιδόπουλο, την θεματική αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου, τον περιφερειακό σύμβουλο Γ.Σαρρή, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου ,Κωστόγιαννη Γεώργιο, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο.

Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον εφημέριο του Ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο και ενημερώθηκε από κοντά για την κατάσταση που βρίσκεται ο ναός. Η επίσκεψη έγινε μετά από ραντεβού που ζητήθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού, λόγω του επείγοντος της κατάστασης που έχει έρθει ο ναός.

Ο Ιερέας ζήτησε από τον περιφερειάρχη την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ναού. Ο περιφερειάρχης έδειξε ενδιαφέρον και υποσχέθηκε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα με χρήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατόπιν ο Περειφερειάρχης Πελοποννήσου μαζί με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων ,επισκέφτηκαν και τον Ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα για να δει τις εργασίες αποκατάστασης του.

O μητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.

Το 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Τούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Τουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Oρθοδόξους.

O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας».

Ανάγκη για άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.