ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ: Διακόσια εκατοµµύρια ευρώ σχεδιάζεται να «επιστραφούν» στα τέλη Οκτωβρίου σε 250.000 εν ενεργεία και αποστράτους ένστολους, από το λεγόµενο κοινωνικό µέρισµα που επιδιώκει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο εφαρµογής της τελεσίδικης απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας, σύµφωνα µε την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, µαζί µε τις προσαυξήσεις, σε όλους τους ένστολους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδροµικά και αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ οι εν ενεργεία θα λάβουν µόνο αναδροµικά, καθώς από το 2017 ισχύει το ενιαίο µισθολόγιο.

Τα αναδροµικά ενστόλων ξεκινούν από περίπου 2.100 ευρώ για χαµηλόβαθµους αξιωµατικούς και φτάνουν έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωµατικούς, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ µηνιαίως.

Τα ποσά προκύπτουν από τον βασικό µισθό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήµατα καθώς είναι αρκετές οι κατηγορίες ενστόλων που λαµβάνουν επιδόµατα εξοµάλυνσης και ειδικής απασχόλησης.

Τα αναδροµικά καλύπτουν χρονικό διάστηµα 65 µηνών από τον Αύγουστο του 2012 ως και τον ∆εκέµβριο του 2017 και µπορεί να δοθούν ακόµα και σε 36 δόσεις.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εξετάζουν να περιορίσουν τον αριθµό των δόσεων, καταβάλλοντας αρχικά αναλογικά το ποσό των 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος καταβολής του υπολείποντος ποσού.

Τα ποσά των αναδροµικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνοµικοί, λιµενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50%των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του δεύτερου µνηµονίου (Ν.4093/2012) και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγµατικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.

Το άλλο 50% των µειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε επί κυβέρνησης Νέας ∆ηµοκρατίας µε τον νόµο 4307/2014. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει κανονικά στην ψηφισθείσα µείωση των παλαιών συντάξεων µέσω του επανυπολογισµού τους, υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύµφωνα µε την οποία τα οφειλόµενα θα συµψηφιστούν µε τις προγραµµατισµένες µειώσεις ώστε να µην υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Τα αναδροµικά για τους συνταξιούχους ανάλογα µε τον βαθµό αποστρατείας ξεκινούν από 2.660 ευρώ καθαρά για τον απόστρατο λοχαγό και τους οµόβαθµούς του σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λιµενικό Σώµα και Πυροσβεστικό Σώµα και φτάνουν ως και 12.000 ευρώ για τους απόστρατους µε βαθµό Α/ΓΕΕΘΑ και αντίστοιχων σε ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ.

Βέβαια η χορήγηση των αυξήσεων θα οδηγήσει και σε επανυπολογισµό των µνηµονιακών κρατήσεων και θα προκαλέσει υψηλότερη κράτηση του Ν.4093/2012 γιατί θα αυξηθούν οι αποδοχές των αποστράτων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.