ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: Η Εκκλησία μας, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, εορτάζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στους αποστόλους και το ξεκίνημα της μαρτυρίας τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δευτέρα 17 Ιουνίου-Εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Η αργία του Αγίου Πνεύματος.

Το Άγιο Πνεύμα αγιάζει γενικά όλη την κτίση, όλη την δημιουργία. Γεμίζει με την παρουσία του τον χώρο και τον χρόνο του σύμπαντος.

Αλλά γεμίζει με την παρουσία Του και κάθε ύπαρξη που ο Θεός επιτρέπει να δημιουργηθεί και να υφίσταται στον κόσμο.

Γι’ αυτό είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών».

Όμως το Άγιο Πνεύμα έρχεται και κάθεται πάνω στον καθέναν ο οποίος Το αναζητεί, θέλει την παρουσία Του, θέλει τα χαρίσματα που αυτό δίνει.

Δεν είναι υποχρεωτική η πρόσληψη Του. Είναι αποτέλεσμα επιλογής του ανθρώπου και υπακοής στον λόγο του Χριστού ότι άλλος Παράκλητος θα έρθει αντί γι’ Αυτόν.

Προϋπόθεση για την πρόσληψη, αλλά και για την ενεργό παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι η προσμονή Του από τον άνθρωπο.

Αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει ο ευαγγελιστής Λουκάς, συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων, είναι ότι το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε με την μορφή γλωσσών που έμοιαζαν με φλόγες φωτιάς και «εκάθισε τε εφ’ ένα έκαστον αυτών» (Πράξ. 2, 2).

Δεν ήταν μόνο μία γενική παρουσία μέσα στον χώρο, η βουή σα να φυσούσε δυνατός άνεμος. Ήταν και προσωπική η παρουσία του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος στον καθέναν από τους μαθητές.

Έχει σημασία αυτή η αναφορά του ιερού συγγραφέα, γιατί δείχνει πώς λειτουργεί με τις ενέργειές Του ο Θεός, αλλά και πώς υπάρχει η Εκκλησία στον κόσμο χάρις στο Άγιο Πνεύμα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.