Ο βίος, τα Ιερά Λείψανα και το Απολυτίκιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της Αγίας Μάρτυρος Ιουστίνης, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.

Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό.

Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.

Προσευχή Αγίου Κυπριανού – Διαλύουσα τα Μάγια

Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνη.

Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.

Σημείωση: Ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

9 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Μαρια παπ

Υπερ υγειας:Μαριας Κυριάκου Χριστοφόρου Σταυρου Ζηνοβίας Λεωνίδα Παναγιώτη Κωνσταντίνου

2
Παναγιωτα

Υπέρ υγειας
Παναγιωτα Ζωη Αγγελική Κατερινα Ελευθέριος Δημήτριος Ιωάννης Ευστάθιου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Αγγελικη

3
Θεόδωρος Κ.

Υπέρ υγείας
Θεοδώρου
Κλεοπάτρας
Σταύρου
Βασιλείας-Μαρίας
Δημήτριου
Μαρίας
Νικολάου
Κυριακής
Άννης
Βασιλείας
Σπυρίδωνος
Αρτεμισίας
Μιχαήλ
Ελένης
Δημητρίου
Κωνσταντίνου
Μαρίας
Δημητρίου
Κωνσταντίνου-Αλέξανδρου

4

ΥΠΕΡ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

5
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

6

Υπέρ υγείας Εμμανουήλ Ευαγγελίας Θεοδώρου Ελεάνας καλλιοπης Ιωάννου Αγγελου Εμμανουήλ Όλγας Πηνελόπης Καλλιόπης Ναταλίας Χριστίνας Αργυρώς Λάμπρου Καλλιόπη