Άγιος Υάκινθος: Ένας μάρτυρας της πίστεως που πέθανε με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο, αρνούμενος να προσκυνήσει τα είδωλα, υπήρξε ο Άγιος Υάκινθος. Καππαδόκης στην καταγωγή, ο Υάκινθος έζησε επί των ημερών του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού, του οποίου διετέλεσε κουβικουλάριος, θαλαμηπόλος δηλαδή.

Άγιος Υάκινθος: Τι γιορτάζουμε σήμερα 3 Ιουλίου

Μια μέρα που ο αυτοκράτορας τελούσε γιορτή προς τιμή των ειδώλων, ο άγιος αποσύρθηκε για να προσευχηθεί. Ένας από τους συναδέλφους του τον είδε και έτρεξε να τον καταγγείλει στον αυτοκράτορα. Τότε αυτός διέταξε να τον φέρουν αμέσως μπροστά του και να του προσφέρουν ειδωλόθυτα.

Τότε ο άγιος αρνήθηκε και προέτρεψε τον αυτοκράτορα να αρνηθεί την λατρεία των δαιμόνων και να δεχτεί τον Ιησού Χριστό ως το μόνο αληθινό Θεό. Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας τον κατηγόρησε ως αγνώμων και διέταξε να τον χτυπήσουν και μετά να του ανοίξουν με το ζόρι το στόμα και να του βάλουν μέσα το φαγητό με το ζόρι.

Στη βιογραφία του σώζεται η φράση που είπε στον Αυτοκράτορα ως απάντηση «Αν η ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ο όποιος έχυσε για μένα το αίμα τουο οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ο όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψηασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες;

Και ο οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία του και τη δόξα;». Βλέποντας ωστόσο ότι οι υπηρέτες τους μάταια κόπιαζαν να εξαναγκάσουν τον άγιο να φάει, εγκατέλειψε έξαλλος το συμπόσιο δίνοντας εντολή να τον ρίξουν στη φυλακή με τα πόδια δεμένα. Την επόμενη τον έφεραν ξανά μπροστά στον αυτοκράτορα στον οποίο δήλωσε ότι κανένα βασανιστήριο δεν θα μπορούσε να τον πείσει να ανταλλάξει την αιώνια ζωή με τις απολαύσεις της παροδικής αυτής ζωής.

Το τέλος του Αγίου στα 20 του χρόνια

Οι δήμιοι τότε τον μαστίγωσαν με τέτοια αγριότητα που τα πρόσωπα τους γέμισαν με το αίμα του. Στο τέλος τον κρέμασαν και του ξέσκισαν τα πλευρά. Νικώντας τους πόνους του ο άγιος τότε φώναξε : «Ω Τραιανέ! Δίχως να το θέλει μου κάνει τη μεγαλύτερη ευεργεσία μαθαίνοντας μου να υπομένω τους πόνους του Χριστού. Όσο πιο σκληρά τα μαρτύρια τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίστη μου!» Υπέμενε έτσι επτά ώρες και οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή.

Ο αυτοκράτορας πρόσταξε να μη του δίνουν άλλη τροφή εκτός από τα ειδωλόθυτα. Ωστόσο ο άγιος έμεινε για πολλές μέρες δίχως να φάει ή να πιει, τρεφόμενος αποκλειστικά με την πίστη και την προσευχή. Την 38η μέρα, ο αρχιφύλακας τον είδε ένα εκτυφλωτικό φως να λάμπει μέσα στο κελλί, όπου στεκόταν ο άγιος, με την όψη του να αστράφτει ανάμεσα σε δυο αγγέλους που τον συντρόφευαν. Έσπευσε δε να αναφέρει το γεγονός στον αυτοκράτορα, ο οποίος θεώρησε ότι πρόκειται για παραίσθηση και διέταξε να υποβληθεί ο Υάκινθος σε νέα βασανιστήρια.

Την 40η μέρα οι δεσμοφύλακες βρήκαν τον άγιο νεκρό περιτριγυρισμένο από αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες στα χέρια τους. Πέθανε το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.