Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς

Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 15 Σεπτεμβρίου

Από πολύ μικρός ασπάστηκε τον μοναχισμό και μαθήτευσε κοντά στον μητροπολίτη Λαρίσης Μάρκο. Σε ηλικία είκοσι ετών χειροτονήθηκε επίσκοπος Δομενίκου και Ελασσόνας.

Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν να τον αναγνωρίσουν ως ποιμενάρχη τους, γεγονός που ανάγκασε τον Πατριάρχη Θεόληπτο να τον απομακρύνει από την θέση του επισκόπου.

Εκλέχτηκε μητροπολίτης Λαρίσης το 1520 μ.Χ., μετά τον θάνατο του πνευματικού του πατέρα.

Ο Βησσαρίων επιτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Συνέβαλε πολύ στην αναδιοργάνωση του μοναχικού βίου και ίδρυσε την περίφημη μονή Βησσαρίωνος.

Ο Άγιος εκοιμήθη εν ειρήνη το 1540 μ.Χ. σε ηλικία μόλις πενήντα ετών. Θεωρείται πολιούχος της Καλαμπάκας και των Τρικάλων.

Η Κάρα και η σιαγόνα του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Δουσίκου Τρικάλων. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ΄. Κανόνα πίστεως.

Τῆς Πύλης τό βλάστημα, τῆς Θεσσαλίας φωστήρ, τῆς Τρίκκης τό σέμνωμα καί τῶν θαυμάτων πηγή, ἐδείχθης τρισόλβιε. Πᾶσαν δοκιμασίαν ἐν Χριστῷ ὑπομείνας, δόξῃ ἠγλαϊσμένος σύν ἀγγέλοις ἀγάλλῃ. Ἅγιε Βησσαρίων πανάριστε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.