Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου-Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τα προεόρτια της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος.

O Άγιος Τρύφωνας καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας (της Μ. Ασίας) και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244 μ.Χ.), Φιλίππου (244-249 μ.Χ.) και Δεκίου (249-251 μ.Χ.). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες.

Παράλληλα, μελετούσε με ένθεο ζήλο την Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά σιγά με την ευσεβή φιλομάθεια και την ταπείνωσή του, απόκτησε πνευματικές αρετές και παράλληλα κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να μεταδώσει και σε άλλους ανθρώπους τις αιώνιες αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης.

Με κόπους, θυσίες, πολλή άσκηση και πνευματική κάθαρση, δέχθηκε τη χάρη και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός τον αξίωσε να θαυματουργεί και να θεραπεύει κάθε ασθένεια, ψυχική και σωματική.

Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητές του, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει και την άρρωστη κόρη του, πράγμα που έπραξε με προθυμία, χωρίς να δεχτεί ούτε χρήματα ούτε αξιώματα.

Με τον φοβερό διωγμό του Δεκίου κατά των Χριστιανών, ο Τρύφωνας συνελήφθη και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Στο τέλος απέκοψαν την τίμια κεφαλή του. Με τον τρόπο αυτό σφράγισε μαρτυρικά τη θεάρεστη επίγεια πορεία του. Παρέμεινε στη συνείδηση των πιστών ως ο προστάτης και φύλακας Άγιος των γεωργών.

Στην πατρίδα μας σήμερα, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της υπαίθρου, τιμούν τον Άγιο Τρύφωνα και ζητούν τη βοήθειά του στα έργα των χειρών τους, καλλιεργώντας με αγάπη την εύφορη γη μας. Προς τον σκοπό αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός διέδωσε σε όλη την Κύπρο την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα σε αρκετές Εκκλησίες. Οι εικόνες αυτές στο κάτω μέρος αναγράφουν μια ευχή με σχετικό παρακλητικό περιεχόμενο προς τον Άγιο Τρύφωνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.