ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ : Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες οι λουκουμάδες της Κέρκυρας, ή «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού», όπως τις ονομάζουν οι Κερκυραίοι, καθώς το έθιμο προστάζει εδώ και 400 χρόνια, την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα, να μοιράζονται, ή να πωλούνται πλέον, οι περίφημοι λουκουμάδες της Κέρκυρας, το «βεγγιόλι» που κάποτε βοηθούσε τους πιστούς να αντέξουν στην αγρυπνία δίπλα στο ιερό του σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι τρεις μέρες «ανοιχτό» για προσκύνημα.

Ένα λεπτό ευωδιαστό άρωμα φρέσκων λουκουμάδων έχει τυλίξει από χθες το βράδυ την Εκκλησια στην Κέρκυρα που σήμερα γιορτάζει τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα.

«Οι τηγανίτες τ΄Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό.

Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά.

Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα.

Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα.

Από χθες το απόγευμα σε κάθε σπίτι Κερκυραίου οι λουκουμάδες έχουν την τιμητική τους.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού έχουν πιάσει από νωρίς δουλειά, φτιάχνουν λουκουμάδες και τους μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι η τιμή για τον Άγιο λένε».

Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν του καλύτερου λουκουμά, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες.

Αύριο που είναι και η γιορτή του Αγίου, η Κέρκυρα γιορτάζει, φοράει τα καλά της και μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, οι φιλαρμονικές του τόπου θα «παρελάσουν» στα καντούνια διατυμπανίζοντας εύθυμα εμβατήρια αλλά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα σηματοδοτεί και επίσημα στο νησί την έναρξη των Χριστουγέννων.

Για να φτιάξετε και εσείς στο σπίτι θα χρειαστείτε:

Υλικά

2 κούπες χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

Σκληρό αλεύρι, όσο πάρει

Μέλι, κανέλα, τριμμένο καρύδι..ή ότι άλλο θέλετε για σερβίρισμα

Εκτέλεση:θα χρειαστείτε 20 λεπτά

Σε λεκανίτσα βάλτε όλα τα υλικά με το αλεύρι τελευταίο.

Βάλτε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός και όταν ρίχνουμε κουταλιά να στέκεται λίγο να μη «σπάει» να χει ελαστικότητα).

Σκεπάστε τη λεκανίτσα με πετσέτα κι αφήστε ώσπου να φουσκώσει καλά.

Βάλτε αραβοσιτέλαιο να κάψει στο τηγάνι.

Με κουτάλι που περνάμε από λάδι για να μην κολλάει, ρίξτε μπαλίτσες.

Αν θέλετε τις βάζετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρετε ζεστές με ότι θέλετε!

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.