ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Ο Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος οδού Αχαρνών στην Αθήνα θεμελιώθηκε στης 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄.

Εγκαινιάστηκε στης 22 Ιουνιου του 1930 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομο A’ (Παπαδόπουλο), και είναι καρπός έργου του Γεωργίου Νομικού που συνέχισε και ολοκλήρωσε την αρχική μελέτη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Παπαδάκη.

Η αγιογράφηση ανήκει στον Γιάννη Καρούσο ο οποίος άρχισε το έργο του το 1984.

Είναι άξιο να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένας από της μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας, ο δε τρούλος του υπολείπεται κατά δύο μέτρα από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τρούλος καταλαμβάνει έκταση 1600 τ.μ. Το πάχος της λιθοδομής του ναού φθάνει τα δύο μέτρα.

Στις αρχές του 1939 άρχισαν οι διαδικασίες συνέχισης των εργασιών ανέγερσης του ναού και εκλήθη ο αρχιτέκτων-νοαδόμος Γεώργιος Νομικός για να συντάξει τα οριστικά σχέδια της μελέτης εφαρμογής.

Μετά τη μελέτη των αρχιτεκτονικών σχεδίων Παπαδάκη και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ορατού τμήματος της βάσης κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές της μελέτης με μέγιστο μήκος 58,20 μ. και αντίστοιχο πλάτος 45,00 μ. (σε έγγραφο αναφέρεται ότι για την σύνταξη της στατικής μελέτης αργότερα έγιναν και διερευνητικές τομές , προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος θεμελίωσης ), κρίθηκε ότι το πολύ μεγάλο ύψος της τοιχοποιίας , πλην του <<χαώδους>> εσωτερικού ,δεν εξασφάλιζε στατική επάρκεια .

Η συνέχεια στο άρθρο Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών: Η μεγαλύτερη εκκλησία

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.