Άγιος Νικόλαος: Όπως είναι γνωστό στη χώρα μας, ο άγιος Νικόλαος τιμάται ως προστάτης των ναυτικών. Το γεγονός αυτό ξεκίνησε από τα Συναξάρια του και την αναφορά θαυμάτων που έκανε στη θάλασσα. Στο ταξίδι της επιστροφής του από τους Άγιους Τόπους, μια δυνατή καταιγίδα "απείλησε" να καταστρέψει το πλοίο στο οποίο επέβαινε.

Άγιος Νικόλαος: προστάτης των ναυτικών – γιορτή 6 Δεκεμβρίου

Οι ναυτικοί και οι συνεπιβάτες του τρομοκρατήθηκαν. Ο άγιος Νικόλαος έμεινε ατάραχος και προσευχήθηκε ήρεμα. Ξαφνικά ο άνεμος κόπασε και η θάλασσα γαλήνεψε, εκπλήσσοντας τους πάντες που απέδωσαν τη σωτηρία τους στον άγιο.

Η λαϊκή παράδοση, θέλει τον άγιο Νικόλαο να είναι αυτός που επινόησε το πηδάλιο των πλοίων, τα οποία ως τότε ταξίδευαν ακυβέρνητα. Χαρακτηριστικά της θαλασσινής του ιδιότητας, είναι τα λατρευτικά του επίθετα. Στο Γαλαξίδι προσονομάζεται “Ναύτης”, στη Χίο και την Πάρο “Θαλασσίτης” και στη Μάνη “Αρμυρής”.

Παρεκκλήσια πάνω σε πλοία είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ. Αβέρωφ. Επίσης πολλά πλεούμενα παίρνουν το όνομά του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται και σε πολλά νησιώτικα τραγούδια. Επίσης Ναός του Αγίου Νικολάου υπάρχει και στο Ναύπλιο, χτισμένος δίπλα στο λιμάνι, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, καθώς είναι αφιερωμένος στους Ναυτικούς.

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξειδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.