Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας ο εξ Ιχθύος της Κορινθίας: Ο αξιοθαύμαστος αυτός Νεομάρτυς Νικόλαος γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας, λίγο μετά το 1500 μ.Χ. Δεν κατήγετο από καμιά περιφανή και ένδοξη και μεγάλη οικογένεια. Δεν μπορούσε να καυχηθεί γι’ αυτά. Οι γονείς του πτωχοί ήσαν.

Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας 14 Φεβρουαρίου

Ταπεινή καταγωγή

Ο Άγιος γεννήθηκε σ’ ένα μικρό και άσημο χωριό, που τότε μεν ελέγετο Ιχθύς, τώρα δε Ψάρι. Το χωριουδάκι αυτό βρίσκεται στο βουνό Ζάρηκα και είναι στα σύνορα της Κορινθίας. Τον πατέρα του τον λέγανε Ιωάννη και την μητέρα του Καλή. Και ήταν πράγματι καλή. Ήσαν οι γονείς του και δυο Καλοί και ευσεβείς Χριστιανοί. Διεκρίνοντο μάλιστα από όλους στο χωριό, για την πίστη τους και την αγάπη, που είχανε στην Εκκλησία. Ο Νικόλαος, από μικρός ανετρέφετο από τους ευσεβείς γονείς του με την Ορθόδοξο πίστη. Οι γονείς του τον δίδαξαν να προσεύχεται, να νηστεύει, να εξομολογείται, να κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων, ν’ αγαπά τη θρησκεία και να τηρεί τις εντολές του Θεού, όπως έκαμναν και αυτοί. Όταν όμως έγινε δώδεκα χρονών, κοιμήθηκαν οι γονείς του και έμεινε ορφανός και μόνος στη ζωή. Δια να ζήσει αναγκάστηκε τότε να ξενιτευτεί. Πήγε από την Κορινθία στην Συληβρία. Πως βρέθηκε εκεί, δεν γνωρίζουμε.

Στην Κωνσταντινούπολη

Εκεί έζησε αρκετά χρόνια και κατόπιν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη. Κάποιος Συληβρινός τον εξετίμησε, για την αρετή του και λόγω εμπιστοσύνης, του ανέθεσε την φροντίδα του σπιτιού του. Ο Νικόλαος εκεί στην Πόλη με. την βοήθεια του θεού και με την σύνεση του, τον εργάστηκε ευσυνείδητα. Όταν όμως έφτασε σε ηλικία, απεφάσισε να άνοιξη σπίτι και να κάμει οικογένεια. Ενυμφεύθη τότε μια φτωχή μεν, αλλά καλή γυναίκα. Απέκτησε αρκετά παιδιά. Και δια να θρέψη ο Νικόλαος την οικογένεια του εργαζότανε στην αγορά. Το επάγγελμα του ήταν παντοπώλης. Είχε ανοίξει μαγαζί τροφίμων σε καλή θέση, στην αγορά και μάλιστα στη λεωφόρο. Έβγαζε χρήματα πολλά. Φρόντιζε όμως και για την σωτηρία του και για την πρόοδο της ψυχής του.

Δύσκολα χρόνια

Ο Νικόλαος μαρτύρησε επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν κατά το 34ον έτος της Βασιλείας του. Τότε ο Σουλεϊμάν φόνευσε και τον μεγαλύτερο υιό του και εξεστράτευσε πανστρατιά κατά του Βασιλέα των Περσών. Κατά την απουσία του όμως άφησε στην Κωνσταντινούπολη έναν Έπαρχο, Σινάν ονομαζόμενο. Αλλά αυτός ο Έπαρχος ήτανε θηρίο ανήμερο και όχι άνθρωπος. Ήταν πολύ άγριος. Τότε ο κάθε Αγαρηνός, όταν μισούσε ένα Χριστιανό, μπορούσε να τον καταγγείλει στον Σινάν. Αυτό έκαμαν και στον Νικόλαο. Μερικοί Τούρκοι από την πόλη της Συληβρίας, στην οποίαν κατοικούσε πρωτύτερα ο μάρτυς, ήσαν γείτονες του στην ιδία λεωφόρο, που είχε το μαγαζί του ο Νικόλαος. Αυτοί κινούμενοι από φθόνο, διότι ήτανε τίμιος έκανε ο Νικόλαος καλές δουλειές, τον συκοφάντησαν στις Αρχές, ότι ύβρισε τον Προφήτη τους, τον Μωάμεθ.

Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας 14 Φεβρουαρίου

Μπροστά στον Βεζύρη

Ο Έπαρχος, άναψε από τον θυμό του. Ήταν άλλωστε πάντοτε, εναντίον των Χριστιανών. Και τον ρώτησε:
—Ώστε είναι αλήθεια, είπε ο τύραννος, αυτό που μου είπανε για σένα, ότι δηλαδή παραδέχεσαι τον Χριστό ως Θεό, αντίθετα από το Κοράνιο μας; Είναι αλήθεια, ότι τον αρχηγό της πίστεώς μας, τον αληθινό Προφήτη τον αποκαλείς, αθεόφοβε, παιδί του διαβόλου;
—Μάλιστα, Έπαρχε, του αποκρίθηκε ο Άγιος. Εγώ δεν μπορώ να πω τον ήλιο, ότι είναι σκοτεινός. Ούτε την νύκτα, ότι είναι φωτεινή. Έτσι και τον Χριστό μου. Είναι -και το λέγω παντού- Ήλιος της δικαιοσύνης. Είναι φως και φωτίζει πάντα άνθρωπο ν ερχόμενο εις τον κόσμο. Ενώ ο δικός σας Μωάμεθ είναι σκότος άφεγγές, και όσους τον ακολουθούν τους γκρεμίζει σε βάραθρα απώλειας. Αυτό άλλωστε το είπε και ο Χριστός μου: «Τυφλός τυφλόν, εάν οδηγή αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται». Και σεις επομένως, όσοι ακολουθείτε ένα τυφλόν άνθρωπο, τον Μωάμεθ, θα πέσετε εις βυθό απώλειας. Αλλοίμονο σας, δύστυχοι!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.