Εορτολόγιο - Ποιοι Γιορτάζουν 31 Οκτωβρίου: Άγιος Νικόλαος ο εν τη Χίο Νεομάρτυρας. Ο Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας γεννήθηκε στις Καρυαίς της Χίου από γονείς ευσεβείς χριστιανούς, τον Πέτρο και την Σταματού.

Nίκης βραβεία Nικόλαε λαμβάνεις, Στερρώς αθλήσας διά Xριστόν παμμάκαρ.

Άγιος Νικόλαος από τη Χίο ο Νεομάρτυρας: Μεγάλη γιορτή αύριο 31 Οκτωβρίου

Ανατράφηκε ορφανός χωρίς πατέρα και έγινε υπόδειγμα χρηστού και ενάρετου νέου.

Σε ηλικία 20 χρόνων πήγε στη Μαγνησία, όπου εργαζόταν σαν οικοδόμος. Σε κάποια στιγμή όμως, ο Νικόλαος, άγνωστο για ποιο λόγο, τρελάθηκε.

Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την κατάστασή του θέλησαν να τον εξισλαμίσουν.

Τελικά όμως δεν τα κατάφεραν και οι συμπατριώτες του τον συνόδεψαν και πάλι στην Χίο. Εκεί οι Τούρκοι τον έντυσαν με τούρκικα ρούχα και τον ονόμασαν Μεχμέτ.

Κάποτε τον συνάντησε ένας αρχιμανδρίτης, που ονομαζόταν Κύριλλος και πήρε το Νικόλαο στον ναό του Σωτήρος στο Παλιόκαστρο. Εκεί με την θεία δύναμη, αποκαταστάθηκε η υγεία του και από τότε ζούσε αυστηρή χριστιανική ζωή.

Ο θάνατος του

Για την ζωή του αυτή συνελήφθει από τους Τούρκους, φυλακίστηκε και βασανίστηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Επειδή όμως επέδειξε ακεραιότητα στην πίστη του, οι δήμιοί του έκοψαν σιγά – σιγά (δηλαδή περισσότερο μαρτυρικά) το κεφάλι στις 31 Οκτωβρίου 1754, στη θέση Βουνάκι της Χίου και ώρα έκτη.

Ιερά Λείψανα Αγίου Νικολάου

Ουράνιο φως έλουζε τρεις νύχτες το άγιο λείψανο. Μη υποφέροντας οι Τούρκοι τα θεϊκά αυτά σημεία έλεγαν ότι ο Θεός ρίχνει φωτιά να τον κάψει και πήγαν με δαδιά και μαύριζαν το πρόσωπο του αγίου για να μη φαίνεται λαμπρό. Τα μαρτυρικά του λείψανα του στη συνέχεια έκαναν θαύματα.

Το λείψανο του αγίου, ρίχτηκε από τους δήμιους στη θάλασσα για να μην το πάρουν οι Χριστιανοί και το τιμήσουν.

Ἀπολυτίκιον.

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τῆς Χίου ἀγλάϊσμα, καὶ Ἀθλητῶν μιμητῆς, ἐδείχθης Νικόλαε, ὁμολογήσας Χριστόν, τυράννων ἐνώπιον· ὅθεν τῶν σῶν αἱμάτων, οἱ κρουνοὶ Ἀθλοφόρε, δρόσος ὤφθησαν θεία, τῇ Χριστοῦ Ἐκκλησίᾳ· ἐντεῦθεν πανευχαρίστως, μέλπει τοὺς ἄθλους σου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.