Νοέμβριος: Πλούσιο είναι το εορτολόγιo του Νοεμβρίου, με τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανού να εορτάζουν την πρώτη ημέρα του.

Στις 2 Νοεμβρίου τιμώνται οι Άγιοι Ακίνδυνοι (Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Αφθόνιος, Ελπιδοφόρος και Ανεμπόδιστος), οι οποίοι μαρτύρησαν τον 4ο αιώνα.

Στις 3 του μήνα γιορτάζει ο Άη Γιώργης ο Μεθυστής, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ 8 Νοεμβρίου, του Αγίου Μηνά, προστάτη του Μεγάλου Κάστρου 11 Νοεμβρίου.

Του Αγίου Φιλίππου 14 Νοεμβρίου και ήδη βρισκόμαστε στην… «καρδιά» του.

Από αυτή την ημέρα έως και τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία επιβάλλει την τήρηση της νηστείας, το γνωστό Σαρανταήμερο, ενώ μία ακόμη μεγάλη γιορτή σηματοδοτεί εκκλησιαστικά τον Νοέμβριο.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου, που μας θυμίζουν την έλευση της νεαρής Μαρίας – μετέπειτα Θεοτόκου – στο Ναό και την αφιέρωσή της στον Θεό από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα.

Την ημέρα αυτή οι γεωργοί συνήθιζαν να έχουν αργία και να τρώνε πολυσπόρια, ένα μείγμα από δημητριακά και όσπρια.

Σημαντική εκκλησιαστική γιορτή είναι και του Αγίου Στυλιανού 26 Νοεμβρίου, προστάτη των μικρών παιδιών, τα οποία «στυλώνει».

Την ημέρα αυτή οι γυναίκες δεν άνοιγαν ψαλίδι και οι άνδρες σουγιά, για να μην ανοίξει το στόμα του ο λύκος.
Ακολουθεί η γιορτή του Αγίου Ανδρέα 30 Νοεμβρίου, επειδή πιστεύεται ότι το κρύο «αντρειεύει».

Ο Άγιος Ανδρέας λέγεται και Τρυποτηγανάς, επειδή, όπως έλεγαν, τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα αυτή.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.