Άγιος Λουκιλλιανός και Παύλη: Ποιός υποστήριξε, ότι μόνο η νεότητα είναι ικανή για ηρωισμό και θυσίες ; Στον Χριστιανισμό η αλήθεια είναι διαφορετική. Μέσα στο Χριστιανικό στρατόπεδο, στην Εκκλησία του Χριστού, ο ηρωισμός δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας. Αρκεί την καρδία του ανθρώπου να την αναγεννήσει ο Χριστός. Τότε την κάνει και ηρωική. Οποιαδήποτε ηλικία κι αν έχει τότε ο άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, νήπιο ή γέροντας, γίνεται γενναίος και ηρωικός, έτοιμος σε θυσίες για χάρη της πίστεώς του. Όπως και ο Λουκιλλιανός. Δεν είναι νέος. Η κεφαλή του έχει από ετών λευκανθεί και η ζωή του όλη πέρασε στην υπηρεσία τής ειδωλολατρίας. Επί έτη πολλά διακόνησε ως ιερεύς των ειδώλων. Γέροντας πλέον βρέθηκε κάποτε στην κοντινή Νικομήδεια.

Άγιος Λουκιλλιανός και Παύλη: Εορτή σήμερα 3 Ιουνίου

Εδώ για πρώτη φορά ακούει κήρυγμα χριστιανικό. Το ολιγόλεπτο αυτό κήρυγμα, το γεμάτο όμως πνεύμα Θεού και παλμό χριστιανικό, πόση εντύπωση του προκάλεσε!

Τού αναμόχλευσε όλο τον εσωτερικό του κόσμο.

Οι ειδωλολατρικές του σκέψεις και πεποιθήσεις παρόλα αυτά κλονίζονται και καταπίπτουν. Τα γεροντικά του μάτια ανοίγουν.

Βλέπει φως. Διακρίνει το σκοτάδι και το ψευδός της θρησκείας των ειδώλων. Βλέπει καθαρά το φως της αλήθειας του Χριστού.

Δεν σκέπτεται πλέον επάγγελμα και συμφέροντα. Τα απαρνείται αμέσως όλα. Και ως ταπεινός μαθητής μαθητεύει στο σχολείο του Χριστού .

Βαπτίζεται Χριστιανός

Με ζήλο νεανικό και πόθο ιερό δέχεται το Άγιο Βάπτισμα και γίνεται Χριστιανός.

Τώρα πλέον με τα λόγια του και τη φωτισμένη ζωή του κηρύττει με παρρησία και χαρά στους γύρω του την πίστη του Χριστού.

Η εποχή όμως στην οποία ζούσε ο Λουκιλλιανός ήταν εποχή διωγμών.

Ο αυτοκράτωρ Αυρηλιανός (270 – 275 μ.Χ.) συνεχίζει σκληρό τον διωγμό των Χριστιανών.

Δεν άργησε λοιπόν κι αυτός να βρεθεί ενώπιον του διλήμματος, που του έθεσε ο αντιπρόσωπος του αυτοκράτορος στη Νικομήδεια, ο κόμης Σιλβανός.

Ή θα αφήσεις τη μωρία της νέας θρησκείας σου και θα επιστρέψεις στην υπηρεσία των θεών, ή σε περιμένει μαρτύριο και θάνατος. Ποιά ήταν η απάντηση του γέροντα Λουκιλλιανού ;

Ομολογεί με θάρρος και σταθερότητα την πίστη του. Αλλά συγχρόνως προτρέπει και τον κόμη να τον ακολουθήσει.

Μην εμποδισθείς, του λέει, από το αξίωμα και την ηλικία σου. Άκουσε να σου μιλήσω κι εγώ για την πίστη του Χριστού.

Να την γνωρίσεις και να την ακολουθήσεις. Μόνο σ’ αυτόν υπάρχει η αλήθεια και η ζωή. Έλα μαζί μου.

Τα βασανιστήρια

Αλλά οι ειδωλολάτρες ιερείς μαίνονται εναντίον του Λουκιλλιανού. Τον κατηγορούν ως λιποτάκτη και προδότη της θρησκείας των πατέρων τους.

Ζητούν από τον κόμη γρήγορη και παραδειγματική τιμωρία. Σκοτισμένος και εκνευρισμένος, όπως είναι ο Σιλβανός, δίνει διαταγή για το μαρτύριο. Και οι σκληροί δήμιοι αρχίζουν το έργο τους.

Τον μαστιγώνουν, του γεμίζουν το σώμα με πληγές, τον προκαλούν να αρνηθεί τον Χριστό.

Το σώμα πονά, αλλά το φρόνημα μένει ηρωϊκό στο μαρτύριο, όπως προηγουμένως στην ομολογία.

Αλλά οι δήμιοι εξακολουθούν. Τον κρεμούν τώρα με το κεφάλι κάτω και συνεχίζουν το άγριο μαστίγωμα. Αυτός ηρωϊκά υπομένει ώσπου τον οδηγούν στη φυλακή.

Εδώ στη φυλακή δεν είναι μόνος. Τέσσερα παιδιά, (Κλαύδιος, Υπάτιος, Παύλος, Διονύσιος) σπεύδουν να τον υποδεχθούν με σεβασμό και ιδιαίτερη χαρά.

Είναι και στη φυλακή, διότι ηρωϊκά ομολόγησαν την πίστη στον Χριστό.

Χαίρονται οι νέοι, συγκινείται και η καρδία του γέροντα από ενθουσιασμό, όταν βλέπει τα τέσσερα παιδιά να πάσχουν ηρωϊκά για την αλήθεια του Χριστού.

Δεν συνδέθηκαν όμως μόνο στη φυλακή. Ενώθηκαν και στο μαρτύριο.

Ο Λουκιλλιανός και οι τέσσερις νέοι επανέλαβαν ενώπιον του Σιλβανού την ομολογία της πίστεως και καταδικάσθηκαν να πεθάνουν, να καούν στη φωτιά.

Την ώρα όμως εκείνη μια καταρρακτώδης βροχή έσβησε τις φλόγες της φωτιάς και άφησε ανέπαφα τα σώματα των μαρτύρων.

Ο κόμης φοβήθηκε πολύ από τη θαυματουργική αυτή επέμβαση και γι’ αυτό με συνοδεία τους στέλνει στο Βυζάντιο για να μαρτυρήσουν.

Εκεί οι τέσσερις νέοι αποκεφαλίζονται με ξίφος.

Η σταύρωση του Λουκιλλιανού

Για τον Λουκιλλιανό υψώνεται σταυρός μεγάλος και πάνω σ’ αυτόν σταυρώνεται κοπόπιν εξευτελισμών το γεροντικό σώμα του.

Εκεί κοντά στο σταυρό του ήταν και η παρθένος Παύλη, η οποία τον συνόδευσε στην πορεία του από την Νικομήδεια, για να ανακουφίζει τα γηρατειά του.

Στη θέα του σταυρού ο Λουκιλλιανός δεν δειλιάζει, αλλά θυμάται τον σταυρωμένο Σωτήρα του και τον παρακαλεί να τον ενισχύσει.

Υπομένει μέχρι τέλους ηρωϊκά. Και στο τέλος από το ύψος του σταυρού διακηρύττει με φωνή ισχυρή τη νίκη και το θρίαμβο της πίστεως του Χριστού και παραδίδει το πνεύμα του σ’ Αυτόν.

Μετά το θάνατό του η Παύλη σπεύδει να παραλάβει το σώμα του και να φροντίσει για τον ενταφιασμό του.

Συλλαμβάνεται όμως κι αυτή αμέσως, μαστιγώνεται με αναίδεια σκληρά και ρίχνεται στη φυλακή.

Το τέλος της Παύλης

Αργότερα επειδή δεν αρνείται την πίστη της οδηγείται στον τόπο του μαρτυρίου τού Λουκιλλιανού. Εκεί υφίσταται νέους εξευτελισμούς και στο τέλος αποκεφαλίζεται με ξίφος.

Λουκιλλιανός, τέσσερα παιδιά και Παύλη. Γέροντας, νέοι και παρθένος. Διαφορά ηλικίας και φύλου.

Ταύτιση όμως καρδιά αναγεννημένης από τον Θεό, γι’ αυτό και ηρωικής.

Είναι κι αυτό μία ακόμη απόδειξη ότι η αλήθεια του Χριστού και η πίστη στον Χριστό, κάνει τον άνθρωπο να έχει ιδανικά και να αγωνίζεται γι’ αυτά με τέτοιο ηρωϊσμό ώστε να θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή.

Ένα μήνυμα απαραίτητο και σωτήριο και για κάθε σύγχρονο άνθρωπο, για κάθε Χριστιανό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.