Άγιος Κυπριανός ο νέος οσιομάρτυρας: Γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς στο χωριό Κλειστό των Άγραφων.

 Άγιος Κυπριανός ο νέος οσιομάρτυρας: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 5 Ιουλίου

Έγινε μοναχός και αξιώθηκε του χαρίσματος της ιεροσύνης. Πήγε στο Άγιον Όρος και έμεινε στο κελλί του Αγίου Γεωργίου κοντά στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Εκεί διέπρεψε στις αρετές και έγινε υπόδειγμα μεταξύ των πατέρων.

Η καρδιά όμως του Κυπριανού, φλεγόταν από τον πόθο του μαρτυρίου. Μετέβη λοιπόν στη Θεσσαλονίκη και κήρυξε τον Χριστό ενώπιον του κριτή, προτρέποντας όλους τους παριστάμενους να αρνηθούν τον Μωάμεθ και να ακολουθήσουν τον Χριστό. Επειδή τον νόμισαν τρελό, τον έδιωξαν.

Ο άγιος ακολούθως πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μπήκε στο παλάτι και κήρυξε με το ίδιο θάρρος τον Χριστό μπροστά στον Βεζίρη. Παραδίνεται στον Μουφτή, ομολογεί την την αγάπη του στον Χριστό και στις 5 Ιουλίου του 1679 τον αποκεφάλισαν στο Φανάρι.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ΄. Τὴν ἐν σαρκὶ ζωήν.
Τὸν θεῖον ἔρωτα τὸν τοῦ Κυρίου σου καὶ τὴν ἐκζήτησιν τοῦ μαρτυρίου σου ᾿Αγγέλων δῆμοι καὶ πιστοὶ ἐθαύμασαν, πανεύφημε· διά τῆς ἀσκήσεως καὶ πολλῆς παῤῥησίας σου ἐν ὁμολογίᾳ τε καὶ φοινίξει αἱμάτων σου, Κυπριανὲ ἀθλοφόρε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.