Ο Άγιος Κυπριανός γεννήθηκε το 211 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας και στην αρχή ήταν ειδωλολάτρης, ο οποίος ασχολείτο με τη μαγική τέχνη. Στην πορεία έγινε μεγάλος και φημισμένος μάγος και πολλοί άνθρωποι πήγαιναν καθημερινά κοντά του για να τους βοηθήσει με τα μάγια του.

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη- 2 Oκτωβρίου

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν ευγενής, πλούσιος, φιλόσοφος και μάγος, μετεστράφη στο Xριστιανισμό, όταν δοκίμασε να υποτάξει την πίστη της Ιουστίνης και δεν τα κατάφερε. Ενώ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των μαγικών του γνώσεων, παραδέχθηκε και πίστεψε τελικά πως ο μόνος παντοδύναμος Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, για την αγάπη του οποίου δέχτηκε στη συνέχεια, με θάρρος τα μεγαλύτερα βασανιστήρια μαζί με την παρθένο Ιουστίνη. Αποκεφαλίστηκαν και οι δύο το 250 μ.Χ. επί βασιλείας Δεκίου και αναδείχθηκαν τεκμήριο του χριστιανικού μαρτυρίου.

Μέρος των λειψάνων των «Αγίων Κυπριανού» και «Αγίας Ιουστίνης», βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού. Οι Άγιες εικόνες του ναού είναι ανεκτίμητης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, καλύπτουν την περίοδο από το 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μία από τις πιο αξιόλογες εικόνες του ναού είναι αυτή του Αγίου Κυπριανού, που φιλοτεχνήθηκε από το σημαντικό καλλιτέχνη Δαυίδ και χρονολογείται το 1613.

Επίσης στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται σημαντικά ιερά κειμήλια, όπως ένα ξυλόγλυπτο αρτοφόριο του 1873, ένα ζωγραφιστό δίπτυχο του 1856, αλλά και μερικά έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, όπως το αργυρεπίχρυσο κάλυμμα της εικόνας του Αγίου Κυπριανού. Επιπρόσθετα, στην εκκλησία φυλάσσονται χειρόγραφα και παλαίτυπα, ανάμεσά τους εκδόσεις ελληνικών τυπογραφείων της Βενετίας και τέσσερις χειρόγραφες μεσοβυζαντινές ακολουθίες Αγίων.

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κυπριανού και της Ιουστίνης στις 2 Οκτωβρίου. Την ημέρα της εορτής πλήθος προσκυνητών από όλη την Κύπρο καταφθάνει στο χωριό Μένοικο.Την ημέρα αυτή οργανώνεται μια μεγάλη πανήγυρη στο χωριό, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πανηγύρεις της Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι προσκυνητές που έρχονται στην εκκλησία των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης από το εξωτερικό και ειδικότερα από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά κυρίως από τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.