Νηστεύσαςημέραςτεσσαράκοντακαινύκταςτεσσαράκοντα. [Και νήστεψε (ο Κύριος) 40 μέρες και 40 νύχτες.] (Κατά Ματθαίον 4,2).

Πάντα μοι έξεστιν, αλλ’ ου πάντα συμφέρει. [Όλα μου επιτρέπεται να τα κάνω, όπως π.χ. να τρώγω και να πίνω χωρίς διακρίσεις, αλλά δεν είναι συμφέρον να τα πράττω όλα.] (Προς Κορινθίους Α’ 6,12)
ΚαιενετείλατοΚύριοςοΘεόςτωΑδάμλέγων·απόπαντόςξύλουτουεντωπαραδείσωβρώσειφαγή, απόδετουξύλουτουγινώσκεινκαλόνκαιπονηρόν, ουφάγεσθεαπ’ αυτού·ηδ’ ονημέραφάγητεαπ’ αυτού, θανάτωαποθανείσθε. [Και έδωσε εντολή Κύριος ο Θεός στον Αδάμ λέγοντάς τον: ”Από όλα τα καρποφόρα δέντρα που υπάρχουν στον Παράδεισο, σας δίνω το δικαίωμα να τρώτε. Από το δέντρο όμως της γνώσεως του καλού και κακού δεν πρέπει ποτέ να φάτε απ’ αυτό. Κατά την ημέρα, κατά την οποία θα φάτε από τον καρπό του, θα χάσετε το δικαίωμα της αθανασίας, θα πεθάνετε σωματικώς και θα χωριστείτε από Εμένα, που σας έδωσα την ζωή”. (Γένεσις 2,16-17)
Οι κληρικοί που δεν νηστεύουν, να καθαιρούνται και οι λαϊκοί που δεν νηστεύουν, να αφορίζονται! Να νηστεύετε υπέρ εκείνων, που σας διώκουν. (ΚανόναςτωνΑποστόλων)
Σε τίποτα δεν ωφελεί η νηστεία από τα φαγητά εκείνους, που δεν νηστεύουν με όλες τους τις αισθήσεις. Γιατί αυτός που αγωνίζεται σε όλα, πρέπει να είναι εγκρατής. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης)
Αν νηστεύετε μην υπερηφανεύεστε, διαφορετικά καλύτερα να τρώτε κρέας. Γιατί περισσότερο συμφέρει τον άνθρωπο να τρώει κρέας, παρά να είναι υπερήφανος και αλαζόνας. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης)
Η νηστεία είναι ένα εργαλείο, που βοηθάει, στο να αποκτήσει κάποιος σωφροσύνη. Ένας που νηστεύει, δεν πρέπει να καυχιέται γι’ αυτό αλλά πρέπει να περιμένει με πίστη στο Θεό, την εκπλήρωση του σκοπού. Οι τεχνίτες δεν καυχιούνται για τα εργαλεία της τέχνης τους ποτέ, αλλά περιμένει ο καθένας το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, για να δείξει με αυτό την ακρίβεια της τέχνης του. (Άγιος Διάδοχος Φωτικής)
Αχ, να ξέρατε τί έπαθε ο Κύριος την Τετάρτη και την Παρασκευή, τίποτα δε θα βάζατε στο στόμα σας. Ούτε ψωμί, όχι λάδι. Μη μαντζιρίζετε (=τρώτε αρτύσιμα) Τετάρτη και Παρασκευή. (ΟσίαΣοφίαενΚλεισούρα)
Η νηστεία είναι βία φύσεως και περιτομή των ηδονών του λάρυγγος, εκτομή της σαρκικής πυρώσεως, εκκοπή των πονηρών λογισμών, απελευθέρωση από μολυσμούς ονείρων, καθαρότης προσευχής, φωτισμός της ψυχής, διαφύλαξη του νου, διάλυση της πωρώσεως, θύρα της κατανύξεως, ταπεινός στεναγμός, χαρούμενη συντριβή, σταμάτημα της πολυλογίας, αφορμή ησυχίας, φρουρός της υπακοής, ελαφρότης του ύπνου, υγεία του σώματος, πρόξενος της απαθείας, άφεση των αμαρτημάτων, θύρα και απόλαυση του παραδείσου. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚλίμακος)
Θυμήσου το ξύδι και τη χολή που ποτίστηκε ο Ιησούς. Έτσι θα μάθεις να νηστεύεις πιο εύκολα. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
Ο νους του νηστευτού, προσεύχεται καθαρά και προσεκτικά, ενώ του ακρατούς είναι γεμάτος από ακάθαρτες εικόνες. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
Εξέταζε τον εαυτόν σου από την πρώτη ώρα της ημέρας και το μεσημέρι και την τελευταία προ του φαγητού και θα κατανοήσεις έτσι την ωφέλεια της νηστείας. Το πρωί που δεν πεινάς, οι λογισμοί σκιρτούν και περιπλανιώνται εδώ και εκεί. Κατά την έκτη ώρα ατονούν κάπως και κατά το ηλιοβασίλεμα, έχουν ταπεινωθεί εντελώς. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
Όπως το λάδι γαληνεύει τη θάλασσα και παρά την θέλησή της, έτσι και η νηστεία σβήνει εντελώς τις σαρκικές πυρώσεις και παρά την θέλησή τους. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
Αυτός που νηστεύει από τροφές, αλλά δεν εγκρατεύεται από τα πάθη του, μοιάζει με εκείνον που έβαλε λαμπρά θεμέλια στο σπίτι, αφήνει όμως να συγκατοικούν μαζί του σ’ αυτό φίδια, σκορπιοί και έχιδνες. (Μέγας Φώτιος)
Όπως χωρίς αναπνοή, είναι άχρηστο το σώμα μας και ανενεργό, έτσι και χωρίς ελεημοσύνη, πέφτει στο κενό η νηστεία μας. (Άγιος Νεκτάριος Κων/πόλεως).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.