Ο συγκλονιστικός βίος, τα θαύματα, η αποδοχή του ακόμα και από τους Οθωμανούς, η κοίμηση, το Ιερό Λείψανο, και το Απολυτίκιο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου του Ομολογητού, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εορτασμός Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.

Η γιορτή του Όσιου Ιωάννη του Ρώσου, είναι 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία τελείται λιτάνευση του σκηνώματος του. Επίσης την τελευταία κυριακή του μήνα σεπτέμβρη γίνετε μεγάλη γιορτή εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού στο Προκόπι το 1970.

Πως θα πάτε, μέσω Χαλκίδας για όσους μένουν στην νότια Ελλάδα, και για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, μέσω των πορθμείων Αρκίτσα Φθιώτιδας για Λουτρά Αιδηψού, και Γλύφα Πελασγία Φθιώτιδας για Aγιόκαμπο.

Αποστάσεις: Το Προκόπι βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιόμετρων από την Χαλκίδα.

Προκόπι – Αθήνα 125 χιλιόμετρα.

Προκόπι – Λουτρά Αιδηψού 60 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

Προκόπι – Aγιόκαμπος 71 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Λουτρά Αιδηψού.

Προκόπι – Ιστιαία 63 χιλιόμετρα, μέσω, Λίμνης, Βουτά.

Προκόπι – Αγία Άννα 22 χιλιόμετρα.

Προκόπι – Λίμνη 30 χιλιόμετρα.

Ιστορικά το χωριό δημιουργήθηκε μετά τον 17ο αιώνα, συμφώνα με την παράδοση στην περιοχή υπήρχαν μικροί διάσπαρτοι οικισμοί, ενώ στο Προκόπι ήταν η έδρα του Τούρκου διοικητή από τον όποιο μετέπειτα πήρε το όνομα το χωριό και μέχρι το 1927 ονομαζόταν «Αχμέτ Αγά».

Με την απελευθέρωση της Ελλάδας άρχισε να μεγαλώνει το χωριό καθώς οι κάτοικοι από τους γύρω οικισμούς μεταφερθήκαν εδώ. Την ίδια εποχή ήρθαν και εγκατασταθήκαν μερικές οικογένειες από το Μέτσοβο της Ηπείρου. Αν και οι τούρκοι έφυγαν η ελευθερία δεν ήρθε για την περιοχή, τα όμορφα τοπία και ο λευκόλιθος τράβηξαν τα βλέμματα ξένων τυχοδιωκτών.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλο το τσιφλίκι του Αχμέτ Αγά 250.000 στρέμματα να πουληθεί από την Ελληνική κυβέρνηση σε ξένους, κάτι που δεν ήθελαν και δεν άρεσε στους ντόπιους κατοίκους. Γρήγορα κατάλαβαν ότι όλοι οι αγώνες που έκαναν για να ελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό πήγαν χαμένοι και η σκλαβιά να συνεχίζεται, με νέους αφεντάδες.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.