Παραμονή της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου η Νέα Καρβάλη γίνεται το προσκυνηματικό επίκεντρο των Χριστιανών της περιοχής και όχι μόνον.

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της Covid-19, το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2023 πλήθος πιστών από την περιοχή, αλλά και από διάφορα μέρη της χώρας βρέθηκαν στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας για να παρακολουθήσουν τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και να προσκυνήσουν ευλαβικά τα ιερά Λείψανα του μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 25 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του εορτασμού
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

All-focus

07:30 Ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
10:45 Η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος και της ιεράς Εικόνας του Αγίου Γρηγορίου στην κεντρική οδό του Δ. Δ. Νέας Καρβάλης Καβάλας
11:15 Ο Αγιασμός του νέου Εκθετηρίου ιερών εικόνων, εκκλησιαστικών ειδών, βιβλίων και ενθυμίων του ιερού Προσκυνήματος στον προαύλειο χώρο
Οι ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από το κανάλι της τοπικής Εκκλησίας στο YouTube στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ εδώ και από τον Ρ/Σ «Παρουσία» στους 103,7 FM.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΥ, ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ,ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ,ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ,ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ (ΚΑΒΑΛΑ ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ).
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο Ιερό του λείψανο,αφού όπως θα δείτε κοσμεί την Καβάλα μας και ευλογεί όλην την Ελλάδα μας. Γύρω στα 12 χλμ έξω από την πόλη της Καβάλας, πρός Ξάνθη,βρίσκεται ένα παραθαλάσσιο χωριό, η Νέα Καρβάλη, δημιούργημα εδώ και 86 χρόνων, ξεριζωμένων ανθρώπων από τα βάθη της Μικράς Ασίας. Στην μέση του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Επέλεξαν δε να κτίσουν την νέα τους Εκκλησία στο κέντρο του χωριού για να δίνουν ισομερώς την ίδια προστασία στα Ιερά Λείψανα του Αγίου.Ο Άγιος Γρηγόριος, όπως προανέφερα στο βιογραφικό του στο κυρίως άρθρο μου(δείτε ακριβώς από πάνω στο Συναξάριον της 25ης Ιανουαρίου που σας κοινοπίησα τώρα), γεννήθηκε και έζησε μεγάλο μέρος του βίου του στην περιοχή της Καππαδοκίας. Εκεί, όταν απεβίωσε στο χωριό Γκέλβερι (ή Καρβάλη ή Καρβάλλα ), κτίσθηκε προς τιμήν του, Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Το καμπαναριό της Εκκλησίας δώρισαν κάτοικοι της Οδησσού, και το ξυλόγλυπτο Τέμπλο της τό έκανε δώρο στην Εκκλησία ο Τσάρος Νικόλαος Α΄. Εκεί φυλασσόταν στο χωριό Γκέλβερι από το 390 μ.Χ., το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου, μαζί και τα Άγια Λείψανα του πατέρα του Γρηγορίου, Μητροπολίτου Ναζιανζού, ως το 1923-1924.Στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι ξεριζωμένοι Γκελβεριώτες έσωσαν από τον Ναό τους όλα τα τιμαλφή, όμορφες εικόνες, ασημένια καντήλια και τα Άγια Λείψανα των Αγίων και τα μετέφεραν με καράβι στην νέα τους πατρίδα, στην Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας, στη Νέα Καρβάλη.Προς τιμήν του Αγίου και Μεγάλου Ιεράρχη, χτίσθηκε εδώ Ναός, ο οποίος είναι ιδίου αρχιτεκτονικού ρυθμού , όπως του Γκέλβερι της Μικράς Ασίας. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στον διαπρεπή λόγιο Γρηγόριο Θεολόγο ή Ναζιανζηνό και από το 1924 φυλάσσεται εδώ το σεπτό Σκήνωμά του.Κάθε χρόνο, παραμονή της Εορτής του, στις 24 Ιανουαρίου, γίνεται Μέγας Εσπερινός και στην συνέχεια Αγρυπνία.Ανήμερα της εορτής του, στις 25 Ιανουαρίου το πρωί, τελείται Θεία Λειτουργία και γίνεται Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος, στα δρομάκια του χωριού. Στην συνέχεια, παραμένει για το Ιερό Προσκύνημα στον πρόναο της Εκκλησίας ώσπου να περάσει και ο τελευταίος πιστός.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.