Σημείο συνάντησης για πολλούς Αθηναίους, αλλά και καταφύγιο αστέγων. Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, τον πολιούχο της πόλης των Αθηνών και προστάτη του Δικαστικού Σώματος, ο οποίος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των πρώτων χριστιανικών χρόνων και Επίσκοπος της Αθήνας.

Στη θέση όπου σήμερα δεσπόζει ο ναός, υπήρχε αρχικά ένας μικρότερος ναός, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1900, προκειμένου να ανεγερθεί ένας ο νέος μεγαλύτερος ναός.

Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης του νέου ναού, οι οποίες ξεκίνησαν το 1923 και ολοκληρώθηκαν το 1931. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την καλούμενη θρησκευτική ευλάβεια και τάξη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο.

Ο Άγιος Διονύσιος είναι ένας σταυροειδής ναός με επιβλητικό τρούλο, διακοσμημένος εξωτερικά με πολλά αρχαιοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η πατρότητα των σχεδίων ανήκει στον Αναστάσιο Ορλάνδο, φημισμένο αρχιτέκτονα και βυζαντινολόγο, ο οποίος μάλιστα είχε και την επίβλεψη των εργασιών, στην ολοκλήρωση των οποίων καθοριστική ήταν και η συμβολή του αρχιτέκτονα Δημητρίου Φιλιππάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διακόσμηση του ναού εργάστηκαν με ζήλο ορισμένοι από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής. Τις αγιογραφίες φιλοτέχνησε ο φημισμένος Έλληνας ζωγράφος, Σπύρος Βασιλείου, τα ξυλόγλυπτα τμήματα είναι δημιουργίες του αείμνηστου Θεοφάνη Νομικού, ενός από τους πλέον διακεκριμένους ξυλογλύπτες εκκλησιαστικών επίπλων, ενώ τα μωσαϊκά στον εξωτερικό Νάρθηκα ( Εξωνάρθηξ ) και στο εσωτερικό του ναού, με εξαίρεση τα μωσαϊκά του δαπέδου, φέρουν τη διάσημη υπογραφή του Στέφανου Ξενόπουλου.

Τη γενική επίβλεψη του εσωτερικού και του εξωτερικού διακόσμου είχε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός, αδελφός του Θεοφάνη, ενώ δική τους δημιουργία είναι και ο μοναδικός στην Ελλάδα εντυπωσιακός ξυλόγλυπτος πολυέλαιος που διακοσμεί το εσωτερικό του ναού.

Βέβαια, πολλά από τα θρησκευτικά αντικείμενα τέχνης του ναού είναι δωρεές εύπορων Αθηναίων.

Ο ναός, ο οποίος εορτάζει στις 3 Οκτωβρίου, χρησιμοποιούνταν ως καθεδρικός, φιλοξενώντας όλους τους επίσημους εορτασμούς της πόλης, κατά το διάστημα που η Μητρόπολη Αθηνών παρέμενε κλειστή λόγω των εργασιών ανακατασκευής.

Αρεοπαγίτης ή Αεροπαγίτης ο Αγιος Διονύσιος πολιούχος της Αθήνας

Ο τίτλος που συνοδεύει το όνομα του μπερδεύει συχνά πολλούς. Αρεοπαγίτης ή Αεροπαγίτης; Ο Άγιος Διονύσιος, πολιούχος της πόλης των Αθηνών αλλά και προστάτης του Δικαστικού Σώματος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των πρώτων χριστιανικών χρόνων και Επίσκοπος της Αθήνας.

Τα στοιχεία για την ζωή του είναι πολλά αλλά όχι όλα αξιόπιστα. Ας δούμε πρώτα όμως τον χαρακτηριστικό του τίτλο.

Ο Άγιος Διονύσιος απέκτησε το προσωνύμιο Αρεοπαγίτης και όχι Αεροπαγίτης όπως αρκετοί μπερδεύουν εξαιτίας της συμμετοχής του στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Υπήρξε εξέχων μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας, ιδιαίτερα μορφωμένος και από τους πρώτους που πίστεψαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο.

Υπήρξε Επίσκοπος Αθηνών, μετά τον Άγιο Ιερόθεο, τον πρώτο Επίσκοπο Αθηνών, που χειροτόνησε ο Απόστολος Παύλος.

Η δράση του δεν επικεντρώθηκε όμως μόνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με την παράδοση ταξίδεψε μέχρι την Γαλλία όπου δίδαξε τον χριστιανισμό. Κάποιοι αποδίδουν σε αυτόν την πρώτη χριστιανική Εκκλησία στο Παρίσι όπου τελικά ο ίδιος θανατώθηκε δι αποκεφαλισμού εξαιτίας της πίστης του.

Μια παράδοση θέλει τον ίδιο τον Αγιο Διονύσιο να παραδίδει την κεφαλή του αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του σε μια Χριστιανή που βρισκόταν στο σημείο. Η Κάρα του φυλάσσεται στην Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος.

Κατά μια δεύτερη παράδοση ο Διονύσιος βρέθηκε και στους Αγίους Τόπου προκειμένου να γνωρίσει την Παναγία. Μάλιστα σε αρκετές αγιογραφικές προσεγγίσεις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με τους Αποστόλους απεικονίζεται και ο Αρεοπαγίτης στον οποίο αποδίδεται η φράση πως «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνιση της μαρτυρούν, ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.