Ο Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός ή ο Αρβανίτης είναι άγιος του 18ου αιώνα, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με καταγωγή από την Αλβανία.

Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός: Εορτή σήμερα 12 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός γεννήθηκε στην Πρεμετή της Αλβανίας και έζησε στις αρχές του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Κυριαρχίας στα Βαλκάνια. Λίγα είναι γνωστά από την πρώιμη ζωή του, εκτός από το ότι ζούσε ως κηπουρός και αναζητούσε περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας πίσω την Αλβανία.

Εξιστόρηση

Το 1746, στην ηλικία των 40 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έκανε το επάγγελμα του κηπουρού. Κάποια μέρα φιλονίκησε με έναν Τούρκο για την τιμή των μήλων που πουλούσε. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον κριτή, συκοφαντούμενος ότι είπε πως θα γίνει Τούρκος. Ο Χρήστος αρνήθηκε να γίνει Μουσουλμάνος και καθώς ήταν Χριστιανός, ο λόγος του ήταν κατώτερος απο ενός Μουσουλμάνου. Τότε τον έριξαν στη φυλακή, χωρίς ψωμί και νερό, και τον βασάνισαν σκληρά.

Αφού φυλακίστηκε για δύο χρόνια και βασανίστηκε για να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό συνέχισε να κρατά τη χριστιανική του πίστη. Στην ίδια φυλακή βρισκόταν και ο λόγιος Καισάριος Δαπόντες, που παρακολούθησε τα βασανιστήρια του Αγίου και αργότερα έγραψε το μαρτύριό του. Αργότερα, ο Καισάριος Δαπόντες, πλέον μοναχός, τον επισκέφθηκε φέρνοντάς του φαγητό.

Ο Χρήστος απέρριψε το φαγητό, λέγοντας “Γιατί να φάω; Δεν περιμένω να ζήσω, παρά να πεθάνω για τον Χριστό, έτσι ας πεθάνω απο την πείνα για τον Χριστό.”.

Ο Χρήστος καταδικάστηκε τότε σε αποκεφαλισμό για αποστασία επειδή αρνήθηκε να δεχθεί την εικαζόμενη μετατροπή του στο Ισλάμ.

Για να έχει χρήματα για το μνημόσυνό του, ο Χρήστος ζήτησε από τον Δαπόντες να πουλήσει μία μεταλλική λίμα του αγίου.

Ο Χρήστος παρέμεινε σταθερός στην πίστη των πατέρων του και αποκεφαλίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1748 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη.

Εορτασμός

Η Εκκλησία τον θεωρεί άγιο και εορτάζει την μνήμη του στις 12 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.