Ο Ανδρέας μετά την Πεντηκοστή και τη δημιουργία της πρώτης εκκλησίας, αρχίζει τις περιοδείες του σε Αντιόχεια, Φρυγία, Νίκαια, Βιθυνία Χαλκηδόνα και Σινώπη. Αργότερα επισκέπτεται την Σαμψούντα, την Τραπεζούντα κι από κει το Βυζάντιο, τη Μακεδονία με τελικό σταθμό την Πάτρα. Εκεί διδάσκει, κηρύττει το λόγο του θεού, βαφτίζει, χειροτονεί σε κάθε πόλη επίσκοπο κι έτσι δημιουργεί τους πρώτους πυρήνες του χριστιανισμού. Η Πάτρα έμελλε να είναι και ο τόπος του μαρτυρίου του όμως, αφού το 66 Μ.Χ ο ανθύπατος της Αχαΐας Αιγεάτης θα τον υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος θα τον σταυρώσει σε σχήμα Χ.
Έκτοτε, ο Άγιος Ανδρέας αναφέρεται ως προστάτης και πολιούχος της πόλεως των Πατρών.
Στο σημείο του μαρτύριού του ανεγέρθηκε μεταξύ 1836 και 1843 ο πρώτος ναός που ήταν αφιερωμένος σ’ αυτόν ενώ 1908 εγκαινιάστηκε ο νέος ναός από τον βασιλιά Γεώργιο τον ‘Α και ξεκίνησε να οικοδομείται με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά και συνεχίστηκε μετά το θάνατο του το 1937 από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό. Δίπλα στον παλιό Ναό βρίσκεται το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ” αυτή την πηγή σταυρώθηκε.
Ο ναός ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία τόσο της Ελλάδας όσο και των Βαλκανίων, είναι βυζαντινού ρυθμού και ο κεντρικός λοιπόν τρούλος έχει ύψος 46 μέτρα και επάνω του είναι τοποθετημένος ένας επίχρυσος σταυρός συνολικού μήκους πέντε μέτρων και γύρω του άλλοι δώδεκα μικρότεροι σταυροί, κάτι που αποτελεί καθαρά συμβολισμό για τον Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του. Οι διαστάσεις του είναι 60μ. το μήκος, 52μ. το πλάτος και 46μ. το ύψος. Το συνολικό εμβαδόν της Εκκλησίας είναι 2500 τ.μ. και η χωρητικότητά του είναι άνω των 8000 ατόμων. Οι αγιογραφίες του ναού είναι δημιούργημα τέχνης του αγιογράφου Ι. Καρούσου. Παρά όμως την αναμφίβολη ομορφιά όλων των αγιογραφιών του ναού, αποκορύφωμα στο απαράμιλλο κάλλος του αποτελεί η χαρακτηριστική αγιογραφία που βρίσκεται στην Ανατολική Κεντρική Κόγχη, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία, έχοντας μαζί της τον Χριστό, να αγκαλιάζει και να προστατεύει ολόκληρη την πόλη της Πάτρας.
Την δαπάνη ανέγερσης του, ανέλαβαν «υποχρεωτικά» όλοι οι πολίτες της Πάτρας, καθώς από το 1995 όλοι οι κάτοικοι της πόλης υποχρεώνονταν να καταβάλλουν ερανική προσφορά 40 δραχμών για τον ναό μέσω των λογαριασμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Το «ιερό» αυτό «τέλος» των 0,12 λεπτών (σε μετάφραση σε ευρώ) για κάθε λογαριασμό του ναού κράτησε μέχρι και το 2005.
Προσθήκη σχολίου