Άγιος Ανδρέας: Στην Πάτρα υπάρχουν δύο ναοί του Αποστόλου Ανδρέα, οι οποίοι και αποτελούν τόσο πανελλήνιο όσο και πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός ναός οικοδομήθηκε το διάστημα μεταξύ του 1836 και του 1843, στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας και στο σημείο όπου βρισκόταν τότε η πηγή της Δήμητρας, στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους.

Άγιος Ανδρέας: Εορτή 30 Νοεμβρίου

Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Σεραφείμ. Είναι βυζαντινού ρυθμού και η θεμελίωσή του είχε γίνει από τον βασιλιά Γεώργιο Α’, το 1908. Την επίβλεψη της ανέγερσής του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Μεταξάς και μετά τον θάνατό του, το 1937, ο αρχιτέκτονας Νομικός. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο ναός έκανε πολλά χρόνια να χτιστεί καθώς δημιουργούνταν συνέχεια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τρούλος, ο οποίος γκρεμιζόταν συνέχεια χωρίς λόγο, μέχρι που οι πιστοί «έταξαν» στον άγιο πως θα μεταφέρουν την κάρα του σε αυτόν κι έτσι το πρόβλημα τελικά λύθηκε. Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 46 μέτρα και επάνω του είναι τοποθετημένος ένας επίχρυσος σταυρός, συνολικού μήκους πέντε μέτρων, και γύρω του άλλοι δώδεκα μικρότεροι σταυροί, κάτι που αποτελεί καθαρά συμβολισμό για τον Χριστό και τους δώδεκα Μαθητές Του.

Το εσωτερικό εμβαδόν του ναού είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και, αν αθροιστεί με το εμβαδόν που έχουν οι γυναικωνίτες, υπολογίζεται πως εντός του μπορούν να εκκλησιαστούν πάνω από 7.500 άτομα, κάτι που τον καθιστά όχι μόνο τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Οι αγιογραφίες του είναι δημιούργημα τέχνης του αγιογράφου Ι. Καρούσου.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.