Ο Άγιος Αναστάσιος είναι νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας επί τουρκοκρατίας, περί το 1730. Σύμφωνα με τη αγιογραφία του μαρτύρησε ως εξής: Ενώ βρισκόταν στα χωράφια με άλλους χριστιανούς και την αδελφή του, η τελευταία δέχτηκε επίθεση από νεαρούς μουσουλμάνους με επικεφαλής τον γιό του πασά, Μουσά, οι οποίοι προσπάθησαν να την κακοποιήσουν.

Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας από την Παραμυθιά: Τι εορτάζουμε στις 18 Νοεμβρίου

Ο Αναστάσιος συνεπλάκη μαζί τους και έδωσε την ευκαιρία στην αδελφή του να διαφύγει. Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Γρηγόριο Μεσαορίας, η επίθεση έγινε προς πολλές Χριστιανές νέες. Πάντως, οι μουσουλμάνοι θεώρησαν αυτή την πράξη προσβλητική και την ανέφεραν στον πασά. Είπαν ότι ο Αναστάσιος τους επιτέθηκε και ότι υποσχέθηκε να αλλάξει πίστη και να γίνει μουσουλμάνος. Διατάχθηκε η σύλληψη και φυλάκιση του Αναστασίου.

Ο πασάς, πατέρας του Μουσά, προσπάθησε να τον πείσει να εξισλαμιστεί με αντάλλαγμα την ελευθερία του και πλούσια δώρα. Ο Αναστάσιος αρνήθηκε, και έτσι υποβλήθηκε σε καθημερινά βασανιστήρια. Ο Μουσά αισθάνθηκε ενοχή για το ότι προκάλεσε τον βασανισμό του Αναστασίου. Μια μέρα τον επισκέφθηκε κρυφά στη φυλακή, οπότε και είδε ως όραμα δύο αγγέλους να παραστέκονται στον Αναστάσιο. Ο Αναστάσιος εξήγησε στον μουσουλμάνο το όραμα και του δίδαξε τα σχετικά με τη χριστιανική πίστη.

Αφού ο Άγιος δεν υπέκυπτε στα μαρτύρια και δεν άλλαζε πίστη, διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός τους, ο οποίος έγινε την 18η Νοεμβρίου το 1750 έξω από την Παραμυθιά,[3] κοντά σε ένα μοναστήρι. Τον θάνατό του, πάντα σύμφωνα με την παράδοση, ακολούθησαν θαυματουργά γεγονότα, που οδήγησαν τον Μουσά να γίνει χριστιανός και να βαπτιστεί στη Βενετία ως Δημήτριος. Ακολούθως εμόνασε στην Κέρκυρα ως Δανιήλ μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην Παραμυθιά υπάρχει ναός προς τιμήν του Αγίου Αναστασίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.