Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας: Σήμερα 1 Οκτωβρίου η Ορθοδοξία τιμά τον Άγιο Ανανία τον Απόστολο. Ο Άγιος Ανανίας ήταν μαθητής του Ιησού Χριστού και επίσκοπος Δαμασκού. Παραδοσιακά συγκαταριθμείται μεταξύ των Εβδομήκοντα αποστόλων. Ο Απόστολος Ανανίας υπήρξε υπόδειγμα υπακοής προς τον Θεό.

Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 1 Οκτωβρίου: Άγιος Ανανίας ο Απόστολος

Υπακούατε «ἐκ καρδίας εἰς ὃν παρεδόθητε τύπον διδαχῆς» (Προς Ρωμαίους, ΣΤ’ 17). Κάνετε υπακοή με όλη την καρδιά σας στον ακριβή κανόνα της χριστιανικής διδασκαλίας.

Τέτοιος άνθρωπος υπακοής στο Θεό ήταν και ο απόστολος Ανανίας. Διότι, όταν ο Θεός του είπε με όραμα να συναντήσει το Σαύλο, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών, έκανε υπακοή στα λόγια του Κυρίου.

Αμέσως πήγε στην Ευθεία οδό και αναζήτησε το σπίτι του Ιούδα, όπου ήταν ο Σαύλος. Τον θεράπευσε, τον βάπτισε χριστιανό, και έπειτα αυτός, με το όνομα Παύλος, έγινε ο μέγας Απόστολος των Εθνών (βλέπε 29 Ιουνίου). Κατόπιν ο Ανανίας πήγε στην Ελευθερούπολη, όπου με τη διδασκαλία του είλκυσε στο Χριστό πολυάριθμες ψυχές.

Ο θόρυβος όμως που δημιούργησε η αποστολική του δράση, έκανε τον ηγεμόνα Λουκιανό να τον συλλάβει.

Χρησιμοποίησε πολλούς και ποικίλους τρόπους προκειμένου να αλλαξοπιστήσει ο Ανανίας. Αλλά ο Ανανίας έμεινε αμετακίνητος στα χριστιανικά του φρονήματα.

Τότε ο Λουκιανός τον μαστίγωσε με νεύρα βοδιών. Έπειτα, με σιδερένια νύχια του ξέσχισε τα πλευρά και έκαψε τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες.

Τέλος, αφού τον έβγαλε έξω από την πόλη, τον λιθοβόλησε. Έτσι, ο Ανανίας πήρε το αμαράντινο στεφάνι της υπακοής στο θέλημα του Θεού.

Τιμάται από την εκκλησία μας την 1η του Οκτωβρίου

Απόστολος Ανανίας – Ιερά Λείψανα

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν αργότερα (ίσως και τρεις αιώνες μετά) στην Κωνσταντινούπολη. Η μνήμη του Αγίου Ανανία του Αποστόλου εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα της Σύναξης των Εβδομήκοντα αποστόλων. Στη Δαμασκό σώζεται το σπίτι του αποστόλου Ανανία το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ναό και στο οποίο πιστεύεται ότι έλαβε χώρα η βάπτιση του αποστόλου Παύλου.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.