ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ: Φυλάσσονται στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στην Λάρισα.

Τα χαριτόβρυτα και θαυματουργά λείψανα του Αγίου Αχιλλίου βρίσκονται μέσα μέσα σε μία περίτεχνη ασημένια σκαλιστή λάρνακα και επέστρεψαν στη Λάρισα το 1981, ύστερα από απουσία 1000 ετών, αφού είχαν κλαπεί το 985 από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ.

Ο Όσιος Αχίλλιος καταγόταν από την Καππαδοκία, γεννήθηκε περί του 270 και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου ενώ για τα παιδικά του χρόνια και τη καταγωγή του δεν γνωρίζουμε πολλά.

Ο νεανικός του πόθος, τον έφερε στους άγιους Τόπους και κατόπιν στη Ρώμη όπου εκεί επιδόθηκε στο Ιερό έργο του Ιεροκήρυκα, διδάσκοντας ακατάπαυστα το θείο λόγο σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας ανάγκες, βρισιές, διωγμούς και ταλαιπωρίες.

Οι μεγάλες και σπουδαίες αυτές υπηρεσίες του, τον ανέδειξαν επίσκοπο Λαρίσης μετά απο προτροπή των ίδιων των κατοίκων της περιοχής, το 320.

Από τη νέα του θέση ο Αχίλλιος, υπήρξε ο πνευματικός αρχηγός και διδάσκαλος, αυτός που έλεγε και έπραττε.

Κήρυττε κάθε μέρα, βοηθούσε τις χήρες, προστάτευε τα ορφανά, ανακούφιζε τους φτωχούς, υπεράσπιζε τους αδικημένους, ήταν ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως και του ποιμνίου πού του εμπιστεύτηκαν.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.