Όσιος Αχίλλιος Επίσκοπος Λαρίσης: Ο Άγιος Αχίλλιος γεννήθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 3ου αιώνος μ.Χ. στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας από ευσεβείς γονείς και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306 – 337 μ.Χ.).

Άγιος Αχίλλιος: Μεγάλη γιορτή αύριο Κυριακή του Παράλυτου

Αφού έτυχε ευσεβούς παιδείας, από θείο ζήλο κινούμενος, επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους και στη συνέχεια τη Ρώμη, όπου τα λείψανα και οι τάφοι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου προσείλκυαν τους ευσεβείς Χριστιανούς.

Ασπάσθηκε το μοναχικό σχήμα και επιδόθηκε στο κήρυγμα του θείου λόγου, περιεχόμενος τις διάφορες χώρες και αψηφώντας τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους.

Η θεοφιλής δράση του και τα πολλά πνευματικά χαρίσματα, με τα οποία ήταν στολισμένος, τον ανέδειξαν Επίσκοπος Λαρίσης.

Ο Άγιος Αχίλλιος έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας και συνετέλεσε τα μέγιστα στην καταδίκη του Αρείου.

Αφού επέστρεψε στη Λάρισα, επιδόθηκε με ζήλο στη στερέωση της Ορθοδόξου πίστεως του ποιμνίου του, με την υποστήριξη δε του αυτοκράτορος κατόρθωσε να καταστρέψει τους ειδωλολατρικούς ναούς και να ιδρύσει στη θέση τους Χριστιανικούς.

Έτσι θεοφιλώς αφού έζησε ο Άγιος Αχίλλιος και αφού επιτέλεσε πολλά θαύματα, κοιμήθηκε με ειρήνη.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Λαρίσης σὲ πρόεδρον, καὶ πολιοῦχον λαμπρόν, ἡ χάρις ἀνέδειξεν ὡς Ἱεράρχην σοφόν, παμμάκαρ Ἀχίλλιε, σὺ γὰρ τὸ τῆς Τριάδος, ὁμοούσιον κράτος, θαύμασι τε καὶ λόγοις, κατετράνωσας κόσμω. Ἣν πάτερ ἐξευμενίζου, τοὶς σὲ γεραίρουσι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.