Γιατί νηστεύουμε πριν τα Χριστούγεννα; Τι είναι η Σαρακοστή των Χριστουγέννων; Γιατί νηστεύουμε και τι νηστεύουμε; Πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων και πόσες ημέρες διαρκεί; Ποια είναι η διαφορά της νηστείας των Χριστουγέννων με τη νηστεία του Πάσχα, δηλαδή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;

Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει χαρμόσυνο σκοπό. Ναι μεν, ως νηστεία πάλι μας βοηθά να πολεμήσουμε τα πάθη μας, όμως λόγω του χαρμόσυνου γεγονότος που είναι η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή η Γέννηση του Σωτήρα μας, νηστεύουμε για να μπορέσουμε να ενταχθούμε καλύτερα σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μας. Και αυτό είναι το κεφάλαιο της σωτηρίας μας που γεννιέται ο Σωτήρας μας, Ιησούς Χριστός. Για να τιμήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός για τη ζωή μας που είναι η σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και για να κόψουμε τα πάθη μας, νηστεύουμε πριν την εορτή της Γέννησης του Χριστού και επειδή το γεγονός αυτό είναι χαρμόσυνο η νηστεία αυτή δεν είναι τόσο πολύ αυστηρή.

Η νηστεία γενικά, είναι ένα βοήθημα για τον άνθρωπο, για να μπορέσει να απαλλαγεί από τα πάθη. Κατά την διάρκεια της νηστείας ο άνθρωπος γενικά ατονεί. Ατονούν οι ορμές, οι επιθυμίες, τα νεύρα, ο θυμός, οι σκέψεις, η ενέργεια του ανθρώπου και έτσι είναι πιο δύσκολο να αμαρτήσει ο άνθρωπος. Στη νηστεία των Χριστουγέννων τρώμε καθημερινά ελαιόλαδο, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής ή αν την Τετάρτη ή την Παρασκευή έχουμε εορτή μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας. Επίσης την περίοδο αυτή, τρώμε ψάρι και γενικά θαλασσινά, ενώ δεν τρώμε κρεατικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.