ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ- ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ ! ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΜΟΝΑΧΟΥΣ- ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ !! – Η βαθιά μοναστηριακή παράδοση!

NEWS: Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε αυγά σε κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Γέροντας Νικήτας, στο Ιερό Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας δείχνει την παραδοσιακή τεχνική και σχολιάζει: «Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τη θεία λειτουργία ερχόμαστε στο κελί και ετοιμάζουμε τα αυγά. Είναι μια παράδοση αιώνων. Αυτό το βότανο, το ριζάρι, στο Βυζάντιο το καλλιεργούσαν στη Θεσσαλία και το στέλναν στην Κωνσταντινούπολη για να βάψουν με πορφυρό χρώμα τα υφαντά και τα άμφια του Αυτοκράτορα».

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ- ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ ! ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΜΟΝΑΧΟΥΣ- ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ !! – Κορυφώνεται το Θείο Δράμα!

Μετά την αποχώρηση του Ιούδα, ο Ιησούς παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προσφέροντας άρτο και κρασί, και λέγοντας «λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και «πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου».

Μετά το πέρας του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές του μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών.
Εκεί ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα του και τελικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, με τη βοήθεια του Ιούδα.

Στον Εσπερινό της ημέρας έχουμε τη Σταύρωση του Θεανθρώπου. Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον εσταυρωμένο Ιησού στον ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Είναι η στιγμή, περίπου στις 9 το βράδυ, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών. Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται…

Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο – ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου».

Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου

Η ελπίδα, ωστόσο, για το χαρμόσυνο γεγονός προκαλεί ανακούφιση: «Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη, Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν Σου Ανάσταση».

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό.

Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής.
Στα σπίτια των Χριστιανών, τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αβγά. Για αυτόν τον λόγο, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.