ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Ο αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και γιατρός των μοναχών του Αγίου Όρους, Σπύρος Παπαϊωάννου, αποκαλύπτει τα μυστικά υγείας και μακροζωίας της ασκητικής ζωής.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό πως η ζωή των μοναχών και ο τρόπος διατροφής τους αποτρέπουν πολλές και σοβαρές ασθένειες που εμφανίζονται καθημερινά στον γενικό πληθυσμό. Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την πνευματική άσκηση, προσφέρει πραγματικά και χειροπιαστά αποτελέσματα στους γιατρούς, οι οποίοι όλο και πιο συχνά αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις της ασκητικής ζωής.

Στην εποχή που οι καρδιαγγειακές παθήσεις ταλαιπωρούν ανθρώπους κάθε ηλικίας, η λιτή ζωή των μοναχών μοιάζει να είναι η απάντηση στον σημερινό βουλιμικό και καταναλωτικό τρόπο ζωής που έχει επιβληθεί στις δυτικές κοινωνίες.

Η έλλειψη καθημερινής άσκησης, σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες χημικών συντηρητικών, αποτελεί απειλή για τη ζωή. Σε όλα αυτά οι λέξεις «ισορροπία» και «μέτρο» που οι μοναχοί τηρούν στην καθημερινότητά τους είναι η απάντηση στο πώς οποιοσδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία του.

Παράδειγμα μίμησης

Ο κ. Παπαϊωάννου, αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, είναι ένας γιατρός ο οποίος, πέρα από την επιστημονική ενασχόλησή του με ζητήματα υγείας της καρδιάς, μας μίλησε και για τα συμπεράσματα στα οποία έχει οδηγηθεί εδώ και χρόνια ως γιατρός πολλών Αγιορειτών πατέρων. Τα αναρίθμητα ταξίδια του στο Αγιον Ορος, άλλωστε, τον έχουν διδάξει πολλά για τον τρόπο ζωής των μοναχών, καθώς ο ίδιος έχει εξετάσει δεκάδες από αυτούς και έχει καταλήξει σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις απλές, καθημερινές συνήθειές τους, που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση.

Εκτός όμως από την επιστημονική παρατήρηση του μοναστικού τρόπου ζωής, ο κ. Παπαϊωάννου μάς μίλησε και για τη δική του επαφή με το Αγιον Ορος ως προσκυνητή, η οποία μετράει πολλά χρόνια, ενώ έχει οικοδομήσει σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης με πολλούς Αγιορείτες πατέρες. Οσα ανέφερε στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» είναι αποτέλεσμα συστηματικής παρατήρησης και κλινικού ελέγχου που ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει -και συνεχίζει να πραγματοποιεί- σε πολλούς μοναχούς.

Προκύπτει σαφέστατα ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα μυστικά της ασκητικής ζωής όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και του γενικού πληθυσμού.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει κάθε ασθενή αλλά και κάθε χειρουργείο, επισήμανε: «Για πολλούς λόγους, δεν υπάρχουν χειρουργείο και επέμβαση που, πριν μπω στην αίθουσα, να μην επικαλεστώ τη χάρη και τη δύναμη του Θεού. Περιστατικά τα οποία θεωρούνταν χαμένα βάσει αντικειμενικών ευρημάτων, δηλαδή ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν ζωτικά σημεία και είχε φθάσει κατά κάποιον τρόπο το βιολογικό τέλος, με τη δύναμη της προσευχής και, παράλληλα, με τις δικές μας ενέργειες, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού, βρήκαν λύση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανανήψει. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, αυτή του Θεού, που παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη και τη βελτίωση της υγείας του ασθενή».

Σπουδαίο ρόλο στην επιστημονική καριέρα του διαδραμάτισε η πίστη στον Θεό σε σχέση και με τους ασθενείς του: «Η Ιατρική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Η πίστη και οι αρχές οι οποίες τη διέπουν χαρακτηρίζονται από ηθική, αγάπη στον συνάνθρωπο και απαράβατες αξίες. Ολα αυτά υπό το πρίσμα του Θεού, μέσα στην Ορθοδοξία, μεγεθύνονται.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι με έχουν βοηθήσει να γίνω περισσότερο άνθρωπος και να αντιμετωπίζω κάθε ασθενή μου με μεγάλο σεβασμό και πολλή αγάπη, διότι σε καθέναν από αυτούς πρέπει να βλέπουμε το πρόσωπο του Κυρίου. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα Θεού».

Η ΠΙΣΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ

Η δική του οπτική σε θέματα πίστης όσον αφορά την ιατρική επιστήμη; «Η πίστη παίζει τεράστιο ρόλο στην πρόοδο και την ανάπτυξη της επιστήμης» τονίζει.

«Ο άνθρωπος που πιστεύει έχει ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις οι οποίες πολλές φορές μπορεί να τον ωθήσουν στο ακατόρθωτο επίτευγμα.

Ο άνθρωπος που πιστεύει και έχει βίωμά του την αγάπη προς τον Θεό προσπαθεί να πετύχει και να δημιουργήσει πράγματα τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα» σημειώνει και συμπληρώνει:

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δύναμη της πίστης έχει οδηγήσει καταστάσεις οι οποίες ιατρικά εθεωρούντο εντελώς χαμένες σε μια τελείως διαφορετική και αισιόδοξη κατεύθυνση, είτε στην πορεία της υγείας ενός ανθρώπου είτε, ακόμα, στην εξέλιξη της επιστήμης, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά συμπεράσματα που μας αφήνουν έκπληκτους».

«Οι εξετάσεις τους είναι εξαιρετικές. Είναι πολύ πιο υγιείς από εμάς, γιατί έχουν μέτρο, εγκράτεια, ισορροπία»
Αναφερόμενος στη ζωή των Αγιορειτών πατέρων, ο γιατρός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Χαρακτηρίζεται από την εγκράτεια. Είναι ένα πρότυπο διατροφής, γιατί είναι λιτή. Αποφεύγουν τα ζωικά λίπη, χωρίς να στερούνται το λεύκωμα, και η καθημερινότητά τους βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που τους δίνει ενέργεια και πολύ καλή ποιότητα ζωής. Η νηστεία που τηρούν βοηθάει στην καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και όλου του οργανισμού.

Η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού αλλά και η πολύ υψηλής αξίας ποιότητα διατροφής, σε συνάρτηση με τη χαμηλή θερμιδική αξία της, δημιουργούν ευεξία, διατηρούν τον οργανισμό σε υψηλό επίπεδο ενέργειας και τα νοσήματα τα οποία εμφανίζονται στους μοναχούς είναι πιο σπάνια από ό,τι σε εμάς τους κοσμικούς.

Βέβαια, και οι μοναχοί είναι άνθρωποι, αλλά προσπαθούν με τη λιτή ζωή τους να ξεπερνούν ανθρώπινα πάθη, όπως η λαιμαργία, η βουλιμία και η έλλειψη εγκράτειας, γεγονός που τους οδηγεί σε μακροημέρευση και ευζωία».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.