Αγίων Αναργύρων γιορτή: Εκτός από τους Άγιους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό έχουμε και άλλους αγίους γιατρούς. Οι δυο μικρασιάτες αδελφοί ήταν θεραπευτές, «πρώτοι γιατροί του κόσμου» που γιάτρευαν τον κόσμο δωρεάν. Γι’ αυτό και «ανάργυροι», δηλαδή χωρίς αργύρια.

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός- Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός 1 Νοεμβρίου

Τα δυο αδέλφια, γόνοι ευκατάστατης οικογένειας, γεννήθηκαν και έζησαν στην Συρία των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Σύμφωνα με την βιογραφία τους τα δύο αδέρφια σπούδασαν διάφορες επιστήμες όμως αυτή η οποία τους κέρδισε ήταν η ιατρική.  Ηταν καλοί γνώστες της ιατρικής επιστήμης – γνώριζαν πολύ καλά τα βιβλία του Ιπποκράτη, του Γαληνού, του Διοσκορίδου κ.ά – και γιάτρευαν τους ασθενείς. Δεν θεωρούσαν ότι αυτό γινόταν από την επιστημονική τους ικανότητα αλλά το απέδιδαν στη χάρη του θεού. Δεν έμεναν σε έναν τόπο αλλά περιόδευαν σε διάφορα μέρη προσφέροντας τις υπηρεσίες τους.

Η ετυμολογία των ονομάτων
Κοσμάς < κόσμος· στολίδι

Δαμιανός, Δαμιανή Άγνωστης ετυμολογίας Πιθανά συνδέεται με το αρχαίο Δάμων (<δήμος)

Ανάργυρος, ό < αν- στερητ. + άργυρος ο χωρίς χρήματα. Καθένας από τους αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό που θεράπευαν χωρίς να παίρνουν χρήματα (ΟΑ) Αναργυρία

Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα δυο αδέρφια έγιναν γνωστά σε ολόκληρη την χώρα τους αλλά και στην Μικρά Ασία.

Οι λόγοι ήταν δύο. Η αποτελεσματικότητα τους αλλά και η απόφαση τους να μην λαμβάνουν χρήματα από τους φτωχούς. Έτσι η Εκκλησία τους έδωσε το προσωνύμιο «Ανάργυροι» αυτοί δηλαδή που είναι υπεράνω του χρήματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.