Το σημαντικό προσκύνημα, που είναι επίσης αφιερωμένο στους Νεοφανείς Μάρτυρες Νικόλαο και Ειρήνη, και προσελκύει πλήθη επισκεπτών κάθε χρόνο.

Φωλιασμένο μέσα στους κατάφυτους ελαιώνες της Θερμής, στο λόφο των Καρυών ή αλλιώς του Καλόγερου, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου, μόλις 12 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, στο πανέμορφο νησί της Λέσβου, βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ.

Ενας τόπος ευλογημένος, ήσυχος και περιποιημένος, με κάθε λογής λουλούδια και ευωδιαστές μυρωδιές, που προσφέρει εσωτερική ηρεμία και αγαλλίαση.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας ενώ πλήθος πιστών συρρέουν κάθε χρόνο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να προσκυνήσουν τον Αγιο Ραφαήλ, που είναι ξακουστός για τα θαύματά του.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως ο Αγιος Ραφαήλ, ύστερα από επανειλημμένες εμφανίσεις στα όνειρα ενός πιστού, του αποκάλυψε την ιστορία του μαρτυρίου του κι έτσι «φανερώθηκε» η κρυφή ιστορία του Μοναστηριού του Καρυώνα. Τα λείψανα του βρέθηκαν στον τόπο που υπέδειξε, καθώς και τα λείψανα του Διακόνου Νικολάου και της μικρής Ειρήνης, που έγιναν μάρτυρες μαζί μ’ εκείνον στα χέρια των Τούρκων το 1463.

Η σημερινή γυναικεία μονή ιδρύθηκε το 1963, εγκαινιάσθηκε το 1969 και ανακατασκευάστηκε στη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Η ιστορία του Μοναστηριού
Η σημερινή Μονή χτίστηκε στη θέση Παλαιοχριστιανικής βασιλικής, και ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, λείψανα της οποίας υπάρχουν στο χώρο: τοιχογραφίες, κόκκινο πλακόστρωτο δάπεδο, η στοά αγιάσματος, καθώς και η εικόνα του Παντοκράτορα (14ος αιώνας), φύλλα μεμβράνης από χειρόγραφο Ευαγγέλιο και άλλα αξιόλογα εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Στη μοναστηριακή της ζωή διακρίνουμε τρεις περιόδους: από τον 10ο αιώνα έως το 1235 -έτος καταστροφής της από πειρατική επιδρομή – με τελευταία ηγουμένη την Αγία Ολυμπία, από το 1433 έως το 1463 – έτος καταστροφής της από τους Τούρκους κατακτητές – με τελευταίο ηγούμενο τον Άγιο Ραφαήλ και από το 1962 έως σήμερα.

Τότε, ο μακαριστός Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου ανέθεσε στην Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά, να αναστήσει Μοναστήρι στην τοποθεσία αυτή, όπου υπήρχαν μόνο κάποιες πελεκητές πέτρες και ο τόπος ευωδίαζε. Το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο με την από 11 Σεπτεμβρίου 1970 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε μεταξύ των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ηγούμενο Ραφαήλ, τον Διάκονο Νικόλαο και την Παρθενομάρτυρα Ειρήνη, ορίζοντας να τιμάται η μνήμη τους την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Ο Αγιος Ραφαήλ, ο Αγιος Νικόλαος και η Αγία Ειρήνη
Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στα χορεία των Νεοφανών Αγίων και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Ραφαήλ καταγόταν από τους Μύλους της Ιθάκης και γεννήθηκε το έτος 1410 μ.Χ. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Λάσκαρης ή Λασκαρίδης.

Λίγα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, περί το έτος 1450 μ.Χ., ο Άγιος βρέθηκε μετά από περιπλανήσεις στην περιοχή της Μακεδονίας και μόναζε εκεί.

Κοντά στον Άγιο Ραφαήλ βρισκόταν εκείνο το διάστημα ο Άγιος Νικόλαος ως υποτακτικός. Ο Νικόλαος εκάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Θεωρείται Θεσσαλονικεύς στην καταγωγή, αν και αναφέρεται ότι γεννήθηκε στους Ράγους της Μηδίας της Μικράς Ασίας. Ωστόσο μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.