Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, καταγόταν από βασιλική οικογένεια και υπήρξε σύζυγος του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Β' Παλαιολόγου.

Αγία Υπομονή: Τι γιορτάζει η εκκλησία μας σήμερα 29 Μαΐου

Με ιδιαίτερη υπομονή και από κοινού με τον σύζυγό της προσπάθησε να κρατήσει όρθια την αυτοκρατορία, η οποία αντιμετώπιζε πολλούς κινδύνους και βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Απέκτησε οχτώ παιδιά, 6 αγόρια και 2 κορίτσια. Από τα αγόρια ξεχώρισε ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος, ο θρυλικός «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» και τελευταίος βασιλιάς της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Ελένη μετέβη στη Μονή της κυράς Μάρθας, όπου εκάρη μοναχή με το όνομα Υπομονή. Με την συνδρομή της Αγίας ιδρύθηκε στην Ι.Μ. του Τιμίου Προδρόμου της Πέτρας, όπου φυλαγόταν το ιερό λείψανο του οσίου Παταπίου του θαυματουργού, γυναικείο γηροκομείο με την ονομασία «Η ελπίς των απηλπισμένων».

Η Αγία διακρίθηκε για την αρετή, τη σωφροσύνη, την υπομονή, την επιμονή και την εμπιστοσύνη της στο Θεό σε όλο τον βίο της. Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα μοναστήρια, από όπου αντλούσε ψυχική δύναμη. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 13 Μαρτίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Την κλεινήν βασιλίδα έγκωμιάοωμεν, Υπομονήν την οσίαν, περιστεράν ευλαβή εκ του κόσμου πετασθείσαν της συγχύσεως προς τας σκηνάς του ουρανού εν αγάπη ακλινεί, ασκήσει και ταπεινώσει βοώντες’ Μήτερ, λιταίς σου θραϋσον ημών της αμαρτίας δεσμούς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.