Ο Βασιλιάς πίστευε κάποτε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν το μόνο χριστιανικό δόγμα που «δεν είχε διαφθαρεί από την απεχθή πολιτική ορθότητα», όπως αποκαλύφθηκε από μια ιδιωτική επιστολή. Ως μονάρχης, ο Κάρολος είναι ο ανώτατος κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, του δόγματος στο οποίο βαφτίστηκε και οριστικοποιήθηκε. Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε το 1998, ενώ ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας, είναι επομένως πιθανό να θεωρηθούν ως συγκαλυμμένη κριτική στην εκκλησία της οποίας προοριζόταν να ηγηθεί όταν θα ανέβαινε στο θρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times, επιστολή, με την ένδειξη «ιδιωτική και εμπιστευτική», στάλθηκε το 1998 από το κάστρο Μπαλμόραλ στον Ντάντλι Πόπλακ, έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων που είχε συνεργαστεί με τη βασιλική οικογένεια. Ο Πόπλακ πέθανε το 2005 και η επιστολή βρισκόταν ανάμεσα σε μια συλλογή βασιλικής αλληλογραφίας που πωλήθηκε αργότερα σε δημοπρασία από τον οίκο Lay’s Auctioneers, στην Πενζάνς της Κορνουάλης, για περισσότερες από 1.700 λίρες.

Ο βασιλιάς έχει συχνά εκφράσει τη γοητεία και τη συμπάθειά του για την ελληνορθόδοξη εκκλησία, στην οποία βαπτίστηκε ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος. Στην επιστολή του προς τον Πόπλακ, ο πρίγκιπας Κάρολος, τότε 49 ετών, έγραψε: «Προσωπικά, όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο με ελκύουν οι μεγάλες, διαχρονικές παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι οι μόνες που δεν έχουν διαφθαρεί από την απεχθή πολιτική ορθότητα», όπως αναφέρει τους The Times.

Η Εκκλησία της Αγγλίας είχε πρόσφατα αλλάξει τους νόμους της για να επιτρέψει τη χειροτονία γυναικών ιερέων, χειροτονώντας τις πρώτες γυναίκες το 1994, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια βασιλικής αντίθεσης στην κίνηση αυτή. Το 1998 απείχαν ακόμη τέσσερα χρόνια από το να εγκαταλείψει η εκκλησία την αντίθεσή της στον νέο γάμο διαζευγμένων με επιζώντες πρώην συζύγους. Αυτό τελικά ωφέλησε τον Κάρολο, επιτρέποντας στον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι να δώσει την ευλογία του για τον γάμο του με την Καμίλα.

Σύμφωνα με το το δημοσίευμα, ο Κάρολος λέγεται ότι απευθύνθηκε σε έναν ελληνορθόδοξο ιερέα, τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, για καθοδήγηση μετά τη διάγνωση του καρκίνου του. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν σχολιάζουν την ιδιωτική αλληλογραφία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.