Το χρονικό ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας είναι εντυπωσιακό. Το 1924 ολόκληρη η περιοχή γύρω από το ναό ανήκε σε έναν ηλικιωμένο μεγαλοκτηματία, τον Γεώργιο Παπαμιχάλη, κληρονόμο από τη σύζυγό του της οικογένειας Ντούνη.

Το όραμα της Αγίας

Το Σεπτέμβριο του 1924 μέσα στο πέτρινο σπιτάκι που ζούσε ο Παπαμιχάλης είδε την Αγία Μαρίνα με τη μορφή νεαρής ζητιάνας γυναίκας, την φιλοξένησε αλλά την ίδια μέρα η γυναίκα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς χωρίς να τη δει κανένας άλλος από την οικογένειά του και χωρίς να αναγνωρίσει ο ίδιος ότι είναι η Αγία. Στο κτήμα του στη θέση του σημερινού ναού είχε βρει μαρμάρινη κολόνα με την επιγραφή “ΓΕΙΣΙΑΣ ΟΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΕΘΗΚΕ”, κάτι που πιθανολογούσε βάσιμα ότι υπήρχε παλαιότερος ναός της Αγίας στο ίδιο σημείο, αλλά ούτε αυτό είχε περάσει από το μυαλό του ηλικιωμένου μεγαλοκτηματία. Την ίδια εποχή ζούσε στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας ένας ηλικιωμένος ενάρετος άνθρωπος με το όνομα Κολιό-Αγάπης που ισχυριζόταν ότι επικοινωνεί πραγματικά με τη Θεοτόκο και την Αγία Μαρίνα. Ο Κολιό-Αγάπης είχε προειδοποιήσει στο όνομα της Αγίας μια φορά τους κατοίκους του Κορωπίου για καταστροφικές πλημμύρες, αλλά δεν τον άκουσαν με αποτέλεσμα να καταστραφεί η σοδειά τους. Την επόμενη φορά συνάντησε τρεις νεαρούς αδελφούς που επιχειρούσαν να κλέψουν τις πέτρες του παλαιού ναού της Αγίας από το κτήμα του Παπαμιχάλη, τους ειδοποίησε να μην το κάνουν, αλλά τα αδέλφια τον έδιωξαν βίαια και σε λίγο καιρό τα δύο από τα τρία αδέλφια βρήκαν περίεργο θάνατο, με αποτέλεσμα ο αδελφός που επέζησε να το θεωρήσει θεϊκό σημάδι.

Η ανέγερση του ναού

Ο Κολιό-Αγάπης στη συνέχεια συνάντησε τον ίδιο τον Γεώργιο Παπαμιχάλη, που του αποκάλυψε ότι η νεαρή ζητιάνα γυναίκα ήταν η ίδια η Αγία Μαρίνα, δηλώνοντας την επιθυμία της να ανεγερθεί στο σημείο που βρήκε τη μαρμάρινη κολόνα μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στην ίδια. Ο Παπαμιχάλης ξεκίνησε με ζήλο τις εργασίες ανέγερσης αλλά τα προβλήματα ήταν πολλά λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, και οι εργασίες διακόπηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού ολοκληρώθηκε το 1947, οπότε και έγιναν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο, τα δε δωρητήρια του Γεωργίου Παπαμιχάλη και της συζύγου του Σταματίνας συνεχίστηκαν από τα τέσσερα παιδιά τους. Το 1974 με την αλλαγή των ορίων των μητροπόλεων η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας περιήλθε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (Δ’ Αρχιερατική Περιφέρεια Κρωπίας-Παιανίας-Γλυκών Νερών), ο δε ναός γιορτάζει με μεγαλοπρεπείς τελετές στις 17 Ιουλίου την ημέρα γιορτής της Αγίας Μαρίνας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.