ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και τη θαυματουργική εικόνα της αγίας βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων, βόρεια της Χώρας του όμορφου νησιού της Άνδρου. Το μοναστήρι είναι σήμερα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η μονή, αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους Έλληνες Αγία Μαρίνα, χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται θαυματουργικά η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την «κεκρυμμένη εικόνα» της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε.

Ο Αυτοκράτορας Εμμανουήλ Β΄ ο Κομνηνός βοηθά οικονομικά και έτσι ιδρύεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου.

Κατά τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές κατά τις επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα να χάσει την παλαιά αίγλη και να φτάσει το 1743 σε τέλεια παρακμή με πέντε μόνο υπέργηρους μοναχούς.

Τότε επεμβαίνει η Αγία Μαρίνα και με νέο θαύμα φέρνει στη μονή της τον Ιερομόναχο Σωφρόνιο, ο οποίος κάτω από συνεχή θαύματα και οράματα παραμένει και πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο, ανακαινίζει το μοναστήρι και το μετατρέπει σε γυναικεία μονή το 1746. Τότε πολλές αρχοντοπούλες της Άνδρου ενδύονται το Αγγελικό Σχήμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μοναζουσών να φτάνει τις εκατό.

Η αίγλη της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο, αλλά και τα περίφημα εργόχειρα των εργαστηρίων αργυροποιείας, χαρακτικής και μεταξιού της, απλώνουν τότε τη φήμη της παντού.

Με διάταγμα του Βαυαρών Αντιβασιλέων το 1833, η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας Άνδρου αναγκάζεται να κλείσει. Τη θαυματουργή εικόνα της αγίας την αγοράζει στην αναγκαστική δημοπρασία η ιστορική οικογένεια Εμπειρίκου για να την διασώσει.

Η οικογένεια αυτή τοποθετεί την εικόνα στον Ιερό Ναό της Παναγίας στη Χώρα της Άνδρου, όπου παρέμεινε για 146 χρόνια. Το μοναστήρι μετατρέπεται σε στάβλο και τα κτίρια ισοπεδώνονται.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.