ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ: H αγία Κυριακή γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς. Ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ήμερα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή. Ανατράφηκε χριστιανικά και γαλουχήθηκε με τα νάματα της πίστεώς μας.

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς: τι γιορτάζουμε στις 7 Ιουλίου

Κατά το φοβερό και ανελέητο διωγμό του Διοκλητιανού, οι γονείς συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν.

Η Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο όποιος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Τότε η Αγία Κυριακή του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές.

Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά.

Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; … Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή». Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, τη βασάνισε σκληρά.

Έδωσε εντολή να την υποβάλουν σε ένα από τα πιο φρικτά και επώδυνα μαρτύρια:

Την κρέμασαν από τα μαλλιά της κεφαλής, την έγδυσαν και έκαιγαν το σώμα της με αναμμένες λαμπάδες!

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο: Αγία Κυριακή-7 Ιουλίου: Η φυλάκιση και ο συγκλονιστικός βίος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.