Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Απριλίου, η Ακολουθία της Δ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Marrickville του Σύδνεϋ.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος μίλησε καταλλήλως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, εστιάζοντας καταρχάς στους λόγους που οι ευλαβείς πιστοί εγκωμιάζουμε την Παναγία.

“Εμείς οι άνθρωποι είμαστε φιλότιμοι”, σημείωσε εισαγωγικά, “και όταν έχουμε μια υποχρέωση σε κάποιο πρόσωπο, τότε του κάνουμε κάποιο δώρο ή του λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ”.

“Σκεφτείτε τι μεγάλη υποχρέωση έχει το ανθρώπινο γένος προς την Παναγία”, επισήμανε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι “αν δεν υπήρχε η Παναγία, δε θα υπήρχε σωτηρία για τον άνθρωπο και δυνατότητα επανένταξής του μέσα στον Παράδεισο”.

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε, επίσης, ότι οι Χαιρετισμοί ψάλλονται τμηματικά τις τέσσερις πρώτες Παρασκευές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ την πέμπτη Παρασκευή ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, ο οποίος αποτελείται από 24 Οίκους, όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.

Επέλεξε δε να επικεντρώσει στον πρώτο Οίκο, όπου περιγράφεται το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για να σημειώσει την έκπληξη και τον θαυμασμό που ένιωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όταν αντίκρισε το πρόσωπο της Παναγίας, καθώς “δεν είχε ξαναδεί τέτοια αθωότητα, τέτοια ταπείνωση, τέτοια ηρεμία, τέτοια ειρήνη, τέτοια χάρη σε ανθρώπινο πρόσωπο”.

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του, αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό, για το γεγονός ότι φέτος οι συνθήκες στην Αυστραλία είναι πολύ καλύτερες από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπενθυμίσει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα εξακολουθούν να δοκιμάζονται έντονα από την πανδημία και ευχήθηκε “να βοηθήσει η Παναγία του χρόνου οι συνθήκες να είναι ακόμα καλύτερες και εδώ, αλλά και σε όλον τον κόσμο, και να απαλλαγούμε από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία”.

Κλείνοντας ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Οικονόμου, ενώ μετά το τέλος της Ακολουθίας μοίρασε από μία εικόνα σε όλους τους πιστούς, ευχόμενος η Παναγία να τους ευλογεί και να τους προστατεύει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.