Σήμερα, 3 Ιουνίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κέβιν του Θαυματουργού εξ Ιρλανδίας, ηγούμενου της Μονής Glendalough.

Η ιστορία του είναι πράγματι θαυμαστή. Η μητέρα του Αγίου Κέβιν τον γέννησε χωρίς να αισθανθεί τους πόνους της γέννας, γεγονός που αργότερα εξελήφθη ως σημείο/ένδειξη εκπλήρωσης της προφητείας του Αγίου Πάτρικ ότι θα ήταν ο επόμενος που θα διέδιδε τον λόγο του Ευαγγελίου στην επαρχία της Ιρλανδίας, νοτίως του Δουβλίνου.

Ο Άγιος Κέβιν καταγόταν από ευγενή οικογένεια, η οποία του έδωσε το όνομα Coemgen, που σήμαινε «όμορφη λαμπρή γέννα». Σε ηλικία 7 ετών οι γονείς του τον πήγαν στη Μονή, όπου ηγούμενος ήταν ο Άγιος Πέτρος της Κορνουάλης. Εκεί βρισκόταν και ο Όσιος Κρονανός της Roscrea, ο οποίος βάφτισε τον μικρό «Κέβιν», που σημαίνει «καλώς γεννημένος».

Έκτοτε έμεινε στη μονή και μορφώθηκε κοντά σε διακεκριμένους μοναχούς της Ιρλανδίας. Όταν ενηλικιώθηκε, χειροτονήθηκε ιερέας και για επτά χρόνια έζησε ως ερημίτης σε μια σπηλιά, ώσπου τον ανακάλυψε ένας βοσκός!

Το συμβάν υπήρξε εξαιρετικό: Η αγελάδα του βοσκού γυρνούσε συνεχώς γύρω από τη σπηλιά του Αγίου, ενώ κάθε μέρα του έγλειφε τα πόδια και τα ρούχα. Έπειτα επέστρεφε στη φάρμα και παρήγαγε απίστευτες ποσότητες γάλακτος! Ο βοσκός, αποφασισμένος να δει πού πάει η αγελάδα του και πώς συμβαίνει όλο αυτό, ανακάλυψε τον Άγιο και τον έβγαλε ξανά στην κοινωνία. Στην πρώτη τους συνάντηση, ο βοσκός έπεσε στα πόδια του αγίου, μετανοώντας για τις αμαρτίες του, κι εκείνος τον δίδαξε για τον Χριστό.

Μετά απ’ αυτό, ο ποιμένας έπεισε τον Άγιο Κέβιν να βγει από την απομόνωση και να διδάξει το Ευαγγέλιο και στην οικογένειά του. Εκείνος ακολούθησε την κλήση του, διαδίδοντας το Ευαγγέλιο σε όλη την περιοχή, αντιμετωπίζοντας, μάλιστα, πολλές αντιξοότητες και κινδύνους. Πολλές φορές ήλθε αντιμέτωπος με μάγισσες, τις οποίες νικούσε θαυματουργικά. Έτσι, η φήμη της αγιότητός του διαδόθηκε και γύρω του συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί. Μάλιστα, ίδρυσε ένα τόσο μεγάλο μοναστήρι στην περιοχή των Δύο Λιμνών, που έμοιαζε με ολόκληρη μοναστική πολιτεία.

Χειροτονηθείς Επίσκοπος έκτισε κοντά στη μονή τον καθεδρικό του ναό, ενώ υπήρξε ηγούμενος της μοναστικής κοινότητας, ώσπου εκοιμήθη εν ειρήνη το 618 σε ηλικία 120 ετών.

Η εκκλησία του υπάρχει ακόμα στο Glendalough, στην Ιρλανδία. Πολλά από τα θαύματά του σχετίζονται με τα ζώα και τη φύση.

Τροπάριον

Thou wast privileged to live in the age of Saints, O Father Kevin, being baptized by one Saint, taught by another and buried by a third. Pray to God that He will raise up Saints in our day to help, support and guide us into the way of salvation.

Πηγές: www.thyateira.org.uk/kevin, stjohnmemphis.org/saint-kevin

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.